GYERTEK, GYERTEK, JÁTSZANI, JÁTSZANI…

A Nemzeti Tehetség Program keretében „GYERTEK, GYERTEK, JÁTSZANI, JÁTSZANI… c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics 19. Óvodájában

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: NTP-SPEC-22-0093 pályázati azonosító számon szereplő „Gyertek, gyertek, játszani, játszani!..." elnevezésű nyertes pályázat 2022. július és 2023. júniusa között valósult meg Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics körúti óvodájában.

 

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 1.000.000 Ft.

 

A pályázati programban az óvoda „Bíborka” gyermektánc tehetségműhelye vett részt 16 gyermekkel Kis Anikó Krisztina tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

 

A 60 órás program célja a hagyományok ápolása, népi hagyományainak megismertetése, a mozgáskoordinációs készség fejlesztése a gyermekekkel való együttjátszás során. A magyar népi játékok fejlesztik a gyermekek szociális érzékenységét, az egymáshoz való alkalmazkodást, a társak elfogadását. Ünnepi alkalmainkhoz kapcsolódó népszokások, népi játékok, táncos mozgásformák segítenek kialakítani a gyermekekben a népi kultúra iránti tiszteletet, formálódik magyarságtudatuk, mélyül a szülőföld iránti szeretetük. Célunk a magyar néptánc, népi kultúra iránti érdeklődés elmélyítése. A különböző népi játékokkal, hagyományokkal, népszokásokkal ismerkedő gyermekeknek olyan érték nyújtása, hogy gyermekeink szemléletében megalapozódjon értékrendszerük a gyerekekben. A projekt során az ünnepekre, jeles napokra való ráhangolódást élményre épülő műhelyfoglalkozásokkal valósítottuk meg. Az örömteli együttjátszások során gyermekeink olyan gyöngyszemekké válhatnak, melyekkel észrevétlenül ,,belevarázsolódnak „a régmúlt idők világába. A játékokban visszatükröződnek a közösség értékei, szemlélete üzenetek formájában. A projekt megvalósítása során a Györffy István Nagykun Múzeumban a Kunok öröksége című kiállítás 6 kiállító termének anyagát tekintettük meg, ismerkedve elődeink életével, értékeivel. Élményszerző és lazító programként kirándultunk a Kunlovardába, ahol őshonos állatokkal ismerkedtünk. Ellátogattunk a Debreceni Vojtina Bábszínházba.

Az élmények mélyítették a nemzeti kultúra értékei, hiszen a gyermekjátékok legszorosabb kapcsolatban állnak egy csoport, egy közösség, egy társadalom kultúrájával.

Kis Anikó Krisztina

tehetséggondozó óvodapedagógus

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek