KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RÓNAI MALOMBAN

Földközelben- Rögök között címmel nyílt meg Sztancsik József fafaragó kiállítása a Rónai Malomban.

Földközelben-rögök között címmel kiállítás nyílt a Rónai Malomban.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Ő egy- és én azt gondolom, hogy az utánunk következő generáció számára is nyugodtan mondhatom- ő egy példakép. És ezt őrizd meg, sokáig legyél közöttünk, ebben a hitben, ebben a szeretetben és abban az elhivatottságban, amely a szobrokban is megjelenik, az a magyarság, az a népi bölcsesség, ami tükröződik szobraidban és amely minden megszólalásodban.

A kiállító igazi huszonegyedik századi reneszánsz ember. Hiszen a Balassagyarmat melletti Cserhátsurányban pedagógus, sportvezető, nem mellesleg kitűnő fafaragó.

ZOLNYÁNSZKI ZSOLT, galériavezető, balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ:
-Sztancsik József egy ösztönös alkotó. Ösztönösen elsajátította összevonni a természetet, azaz a megteremtett világot, benne az embert ábrázoló készséget az természetfelettivel, transzcendenssel, a lelkivel. A profánt a szakrálissal. Teszi mindezt a szimbólumok nyelvén, a megmunkált anyag felületének, textúrájának nyelvén, de főleg a belső
értékek nyelvén.

Az a letisztult formavilág, a sallangmentes emberábrázolás, amely a Szatncsik- szobrok védjegye, Szervátius Jenő szellemi örökségének továbbélése, tovább éltetése is.

SZTANCSIK JÓZSEF:
-Úttörő becsület szavamra úgy érzem és így is vallom, hogy én világ életemben semmi mást nem csináltam, csak éltem. Ezt viszont szeretem. Szeretek élni. És az a szegénység, ahonnan gyerekként az ötvenes évek kis poros falujából indultunk, az valószínű, hogy nem csak engem inspirált, hanem majdnem mindenkit, aki abban élt. Akinek meg kellett csinálni azt, ami nem volt. És a parasztember így dolgozott, így élt, hogy ha nem volt, akkor nekifogott és megcsinálta.

A Földközelben- Rögök között elnevezésű tárlat megtekinthető minden nap 10-18:00 óráig a Rónai Malomban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek