KARCAG VÁROS 2. SZ. ÖBLÖZETÉNEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSE

Karcag Város Önkormányzata a TOP-2.1.3-16-JN1-2021-00014 azonosítószámú, „KARCAG VÁROS 2. SZ. ÖBLÖZETÉNEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSE” című projekt megvalósításához 800 millió forint, 100%-ban vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást kapott.

A projekt céljai: a környezet biztonságának növelése, állapotának javítása, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizek minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése, a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a vizek helyben tartása, a vízgyűjtő területről lefolyó vizek belterületen történő összegyűjtése, elvezetése.

Korábban a település bizonyos részein a csapadékvíz elvezető csatornák rendszerei nem voltak képesek feladatukat ellátni, vagyis a lehulló, összegyülekező csapadékvizet elvezetni az utcákról, és fogadni a telkekről kivezetett felszíni vizeket. A csapadékvíz csatornák rekonstrukciója során meg kellett oldani, meg kellett szüntetni a fenti hiányosságokat. A beruházás megvalósítása során a vízrendezés végrehajtásával a vízi létesítmények olyan állapotba kerültek, hogy azok a továbbiakban vízkárt, elöntést nem okoznak a belterület magán, közösségi, és állami létesítményeiben.

 

A projekt keretében az alábbi fejlesztések kerültek megvalósításra:   

 

- 10253 méter hosszon épült nyílt, burkolt csatornahálózat, illetve annak tartozékai (áteresz, kapubejáró), valamint 1353 méter hosszon épült zárt csatornahálózat;          
A település belterületi csapadékvíz csatorna hálózatához kapcsolódó 2. számú öblözet vízi létesítményeinek fejlesztése, jelentősen hozzájárult a lakóingatlanok és a köztulajdon védelméhez a jelentős mennyiségű csapadékvíz és belvíz már nem okozhat a korábbi időszakban tapasztalható károkat..     

-  Épült egy 4200 m3 hasznos térfogatú záportározó;     
Az új záportározó rendszerbe való bekapcsolásával, a terület hasznosítható vízkészletének időbeni megoszlása is jelentős mértékben javult. A csapadékcsatornák tervszerű kiépítése valamint a hálózat rekonstrukciója után, a tervezéssel érintett területen jelentősen csökkent az elöntések valószínűsége és tartóssága.

-  Megépítésre került egy 400 l/s össz kapacitású csapadékvíz átemelő telep;

A projekt fő céljai a kivitelezés befejezésével teljes mértékben megvalósultak. Növekedett a környezet biztonsága, javult a környezet állapota, csökkent a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettsége, javult a felszíni vizek minősége, a megépült hálózat által megelőzésre kerülnek a további környezeti káresemények.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek