NÉPMŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA A MÚZEUMBAN

A Györffy István Nagykun Múzeumban a Nagykunsági Népművészek Egyesülete tagjainak munkáiból nyílt kiállítás.

A „20 esztendő” a Nagykunsági Népművészet Szolgálatában című kiállítást dr. Granasztói Péter, a budapesti Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, Györffy István karcagi születésű néprajztudós dédunokája nyitotta meg.

A szakember elismeréssel szólt az egyesület értékmentő tevékenységéről, amely méltó folytatása a nagy néprajzkutató elődök munkájának, akik közül kiemelkedik Györffy István, aki a 20. század elején érzékelte, hogy az alföldi népi kultúra kutatása és megmentése mennyire elmaradt a többi magyarországi régióhoz képest, így gyűjtőutakat szervezett munkatársaival a Tiszántúlra. A tárgyi örökség megmentéséért rengeteget tett, ahogy teszik ezt most a jelen egyesület tagjai is.
Dr. Granasztói Péter szerint így nemcsak a múzeumi tárgyakon, könyvekben marad meg a Nagykunság hagyományos tárgyi öröksége, hanem az egyesület fafaragóinak, fazekasainak, hímzőinek, bőrműveseinek köszönhetően napjainkban is élő, s így hosszú ideig élő is marad ez az örökség.

A Nagykunsági Népművészek Egyesületének elmúlt 20 évét, a tagok által elért eredményeket, az azóta született szakkönyveket dr. S Kovács Ilona etnográfus, az egyesület jelenlegi elnöke mutatta be.
- A tárlaton karcagi és tiszafüredi fazekasok, karcagi csipkeverők, karcagi, kunhegyesi és berekfürdői fafaragók, tiszafüredi bőrművesek, karcagi és berekfürdői hímzők, karcagi mézeskalácsos, túrkevei kosárfonó, karcagi díszműkovács és karcagi kéziszövő-hímző munkái láthatók.

A megnyitón Bartha András és Kocsis Lajos magyarnóta-énekesek, akik szintén a kiállítók között vannak, mint az egyesület tagjai- rövid műsorral köszöntötték a megjelenteket.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek