DÍSZÜNNEPSÉG A VÁROSHÁZÁN

Nagyszabású díszünnepségen méltatták a háromszáz éve született Fabriczy Kováts Mihály életművét.

A városházi ünnepségen megjelent a washingtoni Kossuth Alapítvány elnöke, aki annak a reményének adott hangot, hogy az emlékév októberben Washingtonban, a Kossuth Házban zárulhat.

A tengerentúlon jóval erősebb a kultusza, mint szülőhazájában. A háromszáz éve született Kováts Mihály tizenhat esztendősen állt be a seregbe, majd kitartásának, tudásának, szorgalmának köszönhetően az Egyesült Államok hadseregének ezredesi rangjáig vitte.

DR. PINTÉR ZOLTÁN ÁRPÁD, elnök Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület.
-Azt sem felejtsük el, hogy ma a világon harmincnégy olyan nemzetet tudunk azonosítani, harmincnégy nemzetet, amelynél konkrétan tudjuk, hogy vagy emigráns magyar katonák, vagy nem emigráns magyar katonák, hanem az ő útmutatásaik alapján ugye a saját nemzet katonái hozták létre a huszárhagyományokat. Tehát harmincnégy olyan nemzet van, amelynek könnyűlovassági hagyományai ismereteink szerint a magyar huszárhagyományokhoz kötődnek közvetve, vagy közvetlenül. Ezek közül nyilván kisebb és nagyobb nemzetek is vannak Európában és világszerte és meghatározó közöttük az Amerikai Egyesült Államok könnyűlovassága. Az Amerikai Egyesült Államok könnyűlovasságát pedig nem egy tapasztalatlan, fiatal lengyel gróf, hanem egy világlátott, akkor már öt nagy nemzet hadseregében szolgált, tudással, méltósággal, ismeretekkel teli magyar huszár, egy karcagi ember hozta létre. Azaz világszerte hogyha a magyar huszár archetípusát, őstípusát kutatjuk, hogy ki jogos megszemélyesíteni a magyar huszárt, akkor amennyire Hadik Andrásra gondolunk, annyira Fabriczy Kováts Mihály is lehet a magyar huszár archetípusa.

Az előadást követően ünnepélyes együttműködési keretmegállapodást írt alá dr. Pintér Zoltán Árpád egyesületi elnök, valamint dr. Végh Sándor, a Kossuth Foundation elnöke a jövőbeni közös célok megvalósításának első lépcsőjeként.

VÉGH SÁNDOR, elnök Kossuth Alapítvány, Washington:
-Az amerikai magyarság is ápolja hagyományát, őrizzük emlékét és erre különböző terveink vannak. És örülök, hogy itt tudtam lenni, ezen a megnyitó rendezvényen. Az a reményünk, hogy az emlékév októberben
a washingtoni Kossuth Házban tud majd zárulni.

Kalandos életútja során 1777. tavaszán csatlakozott a függetlenségi háborúban harcoló amerikai csapatokhoz, George Washington tábornok ezredese lett.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Sokféleképpen meg lehet emlékezni egy neves személyiségről, az egyik formája annak, hogy konferenciákat tartunk, előadásokat tartunk, könyvek jelennek meg, rendezvények vannak és szerintem mindegyik nagyon jó, így jó és még hogyha további programok is megszületnek, hogyha azokat le tudjuk bonyolítani, akkor emlékezetesebbé teszik ezt a mostani esztendőt, a Kováts 300-at. Én örülök annak, hogy ebből az alkalomból egy bélyeg jelenik meg, hiszen egy ilyen kalandos életű embernek a pályája az utazásokból áll. Az információ pedig még mindig postai úton szokott a maga pályáján mozogni.

A Magyar Posta ugyanis az évforduló emlékére bélyeget bocsátott ki.

HEGMANNÉ NEMES SÁRA, alelnök, Magyar Posta:
-Az emberek szolgálata mellett úgy érezzük, hogy értékeket is kell közvetítenünk. Magyarság értékeit, nemzeti kincsünk értékeit minden emberhez el kell juttatnunk. Legyen ez egy kiváló személyiség, egy történelmi esemény, sportrendezvény- például most az olimpiáról bocsátottunk ki bélyeget, ami most következik. Vagy egy művész, vagy műalkotásról is készülhet bélyeg.

Ötvenöt esztendős korában az amerikai szabadságért harcoló karcagi huszár halálos lövést kapott Charlotte ostrománál. Emléke előtt tisztelegve az akkor még alig tizenötezer lelkes város szobrot állíttatott.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Kováts Mihály munkássága, élete, az a szabadság utáni vágy, amelyért ő harcolt és amelyért életét adta, ez a mai fiatalságban is megvan, meg lesz. Nekünk, mai generációnak az a feladata, hogy ezt tovább örökítsük irányukba. Én bízom abban, hogy ez hosszú évekig, évtizedekig így lesz még.

A rendezvény a Colonel de Kováts March című katonai induló ősbemutatójával zárult, melyet Nagykun Honvéd Banda rézfúvós kvintettje adott elő.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek