VASTAPSSAL ZÁRULT A NÉPTÁNCGÁLA

Népzenétől volt hangos a Déryné Kulturális Központ a XXIV. Györffy Néptánc Gálán.

Idén is megtartotta a Déryné Kulturális Központban a Györffy Néptánc Gálát a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda. Szinte zsúfolásig megtelt a Művelődési Központ. Szülők, nagyszülők, barátok kíváncsian várták a színvonalas színpadi műsorokat. A részletekről az intézmény vezetője, Kovács Miklósné tájékoztatta televíziónkat.

Kovács Miklósné Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda intézményvezetője
-A mai napon a 24. Győrfi Néptáncgálára kerül sor, amelynek iskolánkban már nagy hagyománya van. Az iskolának a pedagógiai programjába már 1999-ben bekerült a néptánc, és tulajdonképpen majdnem azóta minden évben megrendezésre kerül ez az esemény, melyen a gyerekek számot adnak arról, hogy mit tanultak az adott tanévben.

Igazgató asszony hozzátette, hogy a néptáncoktatás a testnevelés órákon belül valósul meg. Ezek az alkalmak kiválóak a gyerekek mozgáskoordinációjának kialakítására, fejlesztésére. A tánc tanulás fejleszti a testtartást, a ritmusérzéket és a tér érzékelését is. A rendszeres mozgás ráadásul egészségügyi szempontból is előnyös a gyerekek számára. A gálán minden iskolás gyermek, sőt még egy óvodás csoport is megmutathatta magát a színpadon. Az esemény során mintegy 400 gyerek és 17 koreográfia volt látható.

Kovács Miklósné Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda intézményvezetője

-Én úgy gondolom, hogy a magyar népi hagyomány értéktárában óriási szerepet képvisel a néptánc. Azonban nemcsak emiatt tartjuk fontosnak, hogy a gyerekek tanuljanak meg táncolni. Ez nagyon sok olyan kompetenciát, készséget, képességet fejleszt, amelyeket nemcsak itt az iskolában, hanem majd a későbbi életükben, akár a karrierjükben, a saját családjukban is nagy hasznát veszik majd.

Ahogy igazgatóasszony mondta, a néptáncról sokaknak elsősorban a hagyományőrzés jut eszükbe, nem véletlenül, ugyanis a néptáncnak köszönhetően már kisgyerekkorban meg lehet ismertetni a gyerekekkel a népművészet egyik fontos ágát. A XXIV. Györffy Néptánc Gálán színvonalas műsorszámokat láthatott a nagyérdemű. Az esemény végén a közönség vastapssal jutalmazta a gyerekek színpadi műsorát.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek