FELKÉSZÜLTEN KEZDTÉK MEG AZ ÉRETTSÉGIT

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint idén 1161 vizsgahelyszínen több mint 112 700-an érettségiznek a diákok. A karcagi középiskolákban is lezajlott már az érettségi vizsgák egy része.

A Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégiumban közel 60 tanuló kezdte meg érettségi vizsgáit. Nézzük, a megkérdezettek mit mondtak stábunknak, mennyire érezték nehéznek a feladatokat.

Az idei érettségi tételek egy sor változást tartalmaznak és nem csak a feladatsorok, hanem a részben rajtuk alapuló felvételi pontszámítás módszerei is megújultak.

Szűcs Judit igazgatóhelyettes Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégium
-Összesen 58 tanuló érettségizik most abban az épületben. 16-an rendes érettségi vizsgát, 42-en pedig előrehozott érettségi vizsgát tesznek, hiszen többcélú szakképző intézmény lévén a 2020-as NAT szerint 12. évfolyamos technikumi tanulók előrehozott érettségit tesznek három vizsgatárgyból, magyar nyelv és irodalom, történelem, illetve matematika tárgyakból. Számukra a közismereti tárgyak oktatása május 3-án véget ért, de szakmai tárgyakat június 14-ig tanulják. Úgyhogy reméljük, hogy az előrehozott érettségik jól sikerülnek, és a szakmai tárgyak érettségije, idegen nyelvi érettségije pedig jövőre fog jól sikerülni nekik.

Már több vizsgán is sikeresen túl vannak a diákok. Stábunknak lehetősége volt néhány diákot megkérdezni a téma kapcsán. A tanulók elmondták, hogy megfelelő felkészítést kaptak a pedagógusoktól így nem voltak nehezek a feladatok.

Mikes Tibor Gergő
-Hát igazából most itt a második feladatlapban volt egy önálló témakifejtés, egy esszéfeladat, illetve volt egy műértelmezés. Én esszéfeladatot választottam. A mű értelmezés az Karinthy Frigyes volt, és abban annyira nem voltam felkészülve. Az 500 szóból egész jól sikerült összeírnom a fogalmazást. Lehetett volna nagyobb terjedelmű 800 szóig, de sajnos ennyit nem bírtam. Bizakodó vagyok a magyar érettségivel kapcsolatban.

Kovács Csaba János

-Volt egy 40 pontos szövegértési rész, az viszonylag könnyebb volt szerintem, azok érthetőek voltak, és viszonylag könnyebb feladatok voltak. Aztán volt egy húszpontos műveltségi rész, ott voltak nehezebb feladatok is, viszont jobbára az is könnyebb volt. A nehezebb része inkább az esszé feladatok voltak, mert ott lehetett választani Karinthynak az egyik novellája közül, és a Babits Mihálynak a vallásos költeményei közül. Ezek nekem egy kicsit nehezebbnek bizonyultak, viszont összességében elmondható, hogy viszonylag könnyebb volta vizsga, ennél nehezebbre számítottam. Az eredményt pedig majd meglátjuk, hogy hogy sikerült.

A diákok elmondták, hogy rengeteget készültek a vizsgákra. Nem szeretnék, hogy a négy év munkája kárba vesszen. Az utolsó napokon már csak próbáltak pihenni és relaxálni, hogy fejben teljesen ott legyenek a vizsgán. A diákokat az idei érettségei vizsgák újdonságairól is kérdeztük.

Ordas Tibor
-Nem nagyon vettem észre nagy változást nehézségi szinten. Igazából vannak témakörök, amik valakinek jobban mennek valakinek pedig kevésbe. Számomra a térgeometriai feladatok voltak a legnehezebbek.

A vizsgák egy részén tehát már túl vannak városunk középiskolások is. A Karcag TV valamennyi munkatársa nevében további sok sikert kívánunk nekik a következő nagy megméretettésekre.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek