I. GYÖRFFY BOTHARC-KUPA

Nem verekedés, hanem vívás. Mégsem fájdalmas a kapott találat. A Györffy István Katolikus Általános Iskola olyan sportágban rendezett kupaküzdelmet, amilyen eddig még nem volt Karcagon.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy aki már behatóan ismeri a szivacsbot- vívás szabályait, az most ne figyeljen!

Első ránézésre kapkodó, rendszertelen kaszabolásnak látszik. Valójában összehangolt, begyakorolt mozdulatsorok egymásutánisága. Profik előadásában.

Ez a küzdősport is keletről származik, de nem Kínából, Koreából, vagy Japánból. Hanem a Fülöp- szigetekről. Ugyanakkor a „három az egyben” igaz a botharcra is, hiszen egyszerre önvédelem, harcművészet és küzdősport.

Disznós Imre:
A küzdősport részének is többfajta vetülete van, többfajta versenyszám van benne, van benne formagyakorlat első érintéses küzdelem, különböző fegyvernemekben, illetve full contact küzdelem, különböző fegyvernemekben. És gyakorlatilag egy tömegsportot szeretnénk az egyik versenyszámból csinálni. Ez az elsőérintéses versenyszám és szivacsbot, tehát gyakorlatilag amit hogyha megütik a másikat vele a gyermek, akkor sem lesz semmi baja, nem fáj. Mégis látványos, élvezetes.

Minden évfolyam minden osztályából tíz- tíz tanuló nevezhetett az első habszivacs- kupára. Az újdonságnak számító küzdősport iránt akkora volt az érdeklődés, hogy néhány nevezést vissza is kellet utasítani. A nyolc évfolyamból így is összejött több mint száz tanuló, akik szivacsot ragadva próbálták bevinni a tényleg fájdalommentes találatokat ellenfelüknek.

 

A jelmondatunk az az, hogy „Harcosként érkezünk, de barátként távozunk!” Tehát mindenképpen egy baráti tiszteletadás az ellenfélnek. Az ellenfél az gyakorlatilag ilyenkor segít minket, fejleszt minket, egy tükörkép felénk, hogy miben kell fejlődnünk.

 


Az iskolai kezdeményezés könnyen kinőheti magát akár városi, regionális, esetleg sportegyesületi szintre. Hiszen ilyen még úgysem volt Karcagon.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek