MEGKEZDŐDTEK A GYÖRFFY NAPOK PROGRAMJAI

A nagy múltú és hagyományú rendezvénysorozatról Kovács Miklósnéval, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda intézményvezetőjel beszélgettünk.

A mai napon a Györffy Napok megnyitójával, valamint a Múzeum parkban Györffy István szobránál a névadó születésének 140. évfordulója alkalmából történt megemlékezéssel és koszorúzással kezdődtek meg a Györffy Napok programjai.

Györffy István néprajzkutató 1884. február 11-én született Karcagon. Ő volt a budapesti egyetemen a magyar néprajz első professzora, a tudomány egyik hazai megteremtője. Városunkban több intézmény is viseli a nevét. A Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda tanulói pedig minden évben programsorozat keretein belül emlékeznek meg róla.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ igazgató: A Györffy Napokra Györffy István születésének évfordulóján kerül sor. Egy egész hetes rendezvénysorozatot szentelünk az ő születésének az évfordulójának. Ebben az évben különösen nagy tisztelettel emlékezünk iskolánk névadójára, Györffy Istvánra, hiszen születésének 140. évfordulóját ünnepeljük. Bár a születése napja, február 11-e az vasárnapra esik, így
február 12-én kezdődnek el iskolánkban a rendezvények.

A szokásokhoz híven ebben az évben is több helyszínen emlékeznek meg a néprajzkutatóról-tette hozzá igazgatóasszony.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ igazgató:
Hétfőn a Múzeumparkban 11 órakor egy koszorúzási ünnepséget szervezünk, ahol megemlékezünk Györffy István életéről, illetve a kis elsőseink megkapják Györffy Istvánnak a portréját, amelyet az osztálytermükben helyeznek el, és nyolc éven keresztül viszik majd magukkal mindig az osztályterembe. Ennek köszönhetően évről-évre egyre többet fognak majd megtudni Györffy István életéről és munkásságáról. A délutáni programunk pedig hétfőn a Györffy Galériának a megnyitása. Ez is egy hagyományos rendezvényünk, ilyenkor a Györffy Napok keretében a szülői munkaközösség és a Nyelvi Laborral a Nyelvtanulásért Alapítvány szervezi a gyerekeknek. Három témában készítettek a gyerekek rajzokat, ezeknek az értékelése már folyamatban van.

Az intézményvezető elmondta, hogy az iskolában különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására így a kiválasztott témák is kapcsolódnak ehhez.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ igazgató:
A 2024-es Birkafőző Fesztiválra kértük a gyerekeket, hogy tervezzenek olyan bögréket, hűtőmágneseket, kitűzőket, vagy bármilyen ajándéktárgyat, amelyet ők is szívesen megkapnának, vagy megvásárolnának a Birkafőző Fesztivál vásári forgatagában. A második téma arról szól, hogy keressék meg a lakásukban azokat a hagyományos értékeket, amelyek egy modern lakásnak is a díszévé válhatnak. Aztán iskolánkban működik az Ügyes kezek szakkör, ez a tehetséggondozás keretében valósul meg, és ilyenkor immár második alkalommal egy kiállítást rendezünk a gyerekeknek a munkáiból.

A Györffy napok programsorozat keretében minden évben különböző
versenyeket is szervez az intézmény, melyek során megmérettethetik magukat a tanulók. Ilyenkor előtérbe kerül az olvasás, a szövegértés és a sport is.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ igazgató:
A következő napon az olvasásé lesz a főszerep. A Györffy Tékára kerül sor, ezt az alsó és a felső tagozatos gyerekek számára hirdettük meg, az alsó tagozatosoknak városi szinten. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek először egy feladatlapot oldanak meg szövegértéssel kapcsolatban, aztán pedig hangos olvasásra kerül sor. A zsűri előtt kell egy szöveget felolvasni, amelyre néhány perces felkészülési idejük van. A következő nap a sporté a főszerep. A Mozdulj Györffy! -re kerül sor. Ez ebben az évben egy újításunk, hiszen ekkor kerül megrendezésre az első Botharc Kupa, és több páston fognak majd harcolni egymással a gyerekek. Mi is nagy izgalommal várjuk, hiszen több kollegánk a bírói feladatokat is ellátja, és most ők erre készülnek nagy izgalommal, és egy felkészítőn is részt vesznek majd.

Az intézményben emelt szinten oktatják az angol nyelvet. A csütörtöki nap így a nyelvtanuláshoz kapcsolódik majd mind az alsó, mind a felső tagozatban. A hét utolsó napján pénteken pedig az óvoda átadásának évfordulóját ünnepli majd az intézmény, délután pedig a helytörténeti pályázatok értékelésére kerül sor.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ igazgató:
Ebben az évben 17 pályamű érkezett, amelyet már a szakértő zsűri értékel, melyet itt is szeretnék nekik megköszönni, hiszen ez mindig egy hatalmas munka, és nagyon lelkiismeretesen végzik el minden évben. Három témában készültek dolgozatok. Az egyik téma a Birkafőző Fesztiválnak a története. A másik téma az a Juhtenyésztés múltja és jelene Karcagon. A harmadik pedig a Hagyományos eszközök a modern lakásban. Ehhez nagy segítség számunkra a nemrégen megjelent Dr. S. Kovács Ilona és Gaál Andrásnénak a könyve, amely a
Karcagi Népművészeti Egyesület fennállásának évfordulója alkalmából készült, és ebben a könyvben összegyűjtötték azokat a helyi, illetve környékbeli alkotókat, akik a népművészetben, néphagyományokban élen járnak. Nekik most már mondhatom azt, hogy hagyományosan egy kiállításuk is meg fog nyílni ezen a délutánon itt az aulában.

Ahogy hallhattuk, ebben az évben is igencsak sokszínűnek ígérkezik a
Györffy Napok programkínálata. Kétség nem fér hozzá, hogy a diákok ezúttal is felejthetetlen élményekkel gazdagodnak majd.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek