HUNGARIKUM LEHET A FERDINÁND

A vármegyei értéktárban is szereplő ferdinánd lehet a karcagi birkapörkölt után a következő, Nagykunságból származó hungarikum.

A Nagykunság autentikus ünnepi finomságának számító ferdinánd első karcagi említése pont 100 évvel ezelőttről származik. Egy akkori esküvői feljegyzés számol be arról, hogy a násznépet eme édes süteménnyel kínálják. A tradíció azóta sem fakult meg.
A karcagi ferdinánd felkapott édességnek számít- a világhálón is elérhető receptek egy viszonylag könnyen elkészíthető cukrásztermékként írják le, aminek viszont a lelkét állítólag csakis is Karcag környékén tudják belesütni a hozzáértők.

A részletesen dokumentált édesség történetének egyetlen fehér foltja a név eredete. A jelenleg elfogadott álláspont szerint Ferenc Ferdinánd trónörökös előtt tiszteleghetett a cukrászmester, aki a kor elterjedt divatja szerint egy köztiszteletben álló halandó nevét kölcsönvéve igyekezett termékét halhatatlanná tenni. A vármegyei értéktárban is szereplő ferdinánd lehet a karcagi birkapörkölt után a következő, Nagykunságból származó hungarikum.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek