Séftalálkozó a Lovagudvarban

Séftalálkozó a Lovagudvarban

Mit csinál egy séf, ha örömfőzésre érkezik Karcagra? Először is táncra perdül, majd olyan ételt készít, amitől szem nem marad szárazon. A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a hétvégi volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.

Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.


SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf: A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.


A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.

A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.


VÉGH TAMÁS, séf: Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.


A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek