A MEGVÁLTOZOTT IDŐJÁRÁS VESZÉLYEI AZ UTAKON

A megváltozott, hideg időjárás váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket.

Ebben az időszakban fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási- és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek sokszor különleges vezetéstechnikát igényelnek. A balesetek megelőzése szempontjából kiemelkedő jelentősége van ilyenkor a türelemnek, toleranciának, és körültekintő közlekedési magatartásnak.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/veszelyek-az-oszi-utakon

A gépjárműveket a tél beállta előtt ajánlatos alaposan átnézetni, a nyári gumikat lecseréltetni. Fordítsanak különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amelynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyáriakénak. Elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.

Esőben, hóban, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. Az autók körvonalai elmosódhatnak, a valóságosnál távolabbinak tűnhetnek. A közlekedő gépkocsik távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik. A szántóföldek környezetében számolni kell azzal is, hogy a mezőgazdasági gépek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat. Tisztában kell lenni azzal, hogy az autó stabilitása egy csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet, ezért gázlevétellel és motorfékkel kell csökkenteni a sebességet!

Ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
A kerékpárosok feltétlenül ellenőrizzék a jármű előírásszerű felszereltségét. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei a láthatóság érdekében az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, hiszen hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is nagyban hozzájárul a biztonságukhoz.

A téli időszakban a gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon. Az úttestre való lelépés előtt alaposan körül kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek