DARUVAL EMELTÉK LE A VONATOT

Sápon a katasztrófavédelem munkatársai három óra alatt tudták kimenteni a roncsok közül a személyvonat súlyosan sérült mozdonyvezetőjét.

Kórházba szállították, majd ezt követően több órába telt, mire daru segítségével a baleset következtében összeakadt mozdonyokat, illetve kerekeiket szétválasztották. Csak ezt követően kerülhetett sor a megrongálódott vágányok és a felsővezeték javítására. A sérült vonatokat napokkal később tudták leemelni a sínekről.

"Szerencsére itt az utasok nem nagyon sérültek meg hála Istennek, hanem a mozdonyvezető. Sajnos." -mondta a helyszínen egy nézelődő nő.

Egy huszonnyolc kocsiból álló több, mint kétezer tonnás tehervonat eddig ismeretlen okból nem állt meg a sápi vasútállomáson és a második vágányon várakozó személyvonatnak ütközött. A szerencsétlenség következtében heten megsérültek: három vasutas és négy utas. A személyvonat vezetőjét súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

KARACS IMRE, polgármester:
"Nem vagyok szakértő és nem is nagyon szívesen nyilatkozok efelől, mert úgy gondolom, hogy dolgozó embereket sajnos érhet baleset és olyasmit próbáltak emlegetni, hogy valószínű, a Püspökladány felől haladó tehervonat mozdonyvezetője elaludt és a piros jelzést nem vette figyelembe és sajnos úgy gurult be a vasútállomásra hatvan kilométeres sebességgel körülbelül, amely az álló mozdonynak nekicsapódott és ebből fakadóan történt ez a súlyos baleset."

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a baleset a kora reggeli órákban történt, a személyvonaton csak öt utas tartózkodott. Hét óra körül jóval többen szállnak vonatra Sápon, hiszen sokan óvodába, iskolába, a munkahelyükre is vonattal utaznak. A településen természetesen gyorsan híre ment az utóbbi évek legsúlyosabb magyarországi vasúti balesetének.

SÁNDORNÉ ENGI MÁRIA: "Rosszul érintett, de hát mindenkinek meg van írva a sorsa, ez ellen nem tudunk mit csinálni, de szerintem most is biztonságosabb a vasút, mint a közút, úgyhogy én inkább vasúttal utazok, mint közúttal."

HADNAGY ATTILA, pályavasúti területi igazgató, MÁV:

"A biztosítóberendezés az az előzetes vizsgálatok alapján jól működött, jól működő „Megállj!”- állású biztosító berendezés mellett haladt el a tehervonat és így ütközött neki a személyszállító vonatnak. A baleset okát egyelőre mind a rendőrhatóság, mint a vasútbiztonsági szervezet vizsgálja."

A sérült vonatokat napokkal később, daru segítségével tudták leemelni és a pályát szabaddá tenni.

Információnk szerint a mozdonyvezető már túl van az életveszélyen, de továbbra is kórházi ápolást igényel az állapota.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek