NEM SZABAD MEGKOCKÁZTATNI A TELET NYÁRI GUMIVAL

Nem szerencsés a telet megkockáztatni nyárigumival, mert sem a gumikeveréket, sem a mintázatot nem télre tervezték.

A nyári a hidegben megkeményedik, így jobban csúszik még a száraz úton is. A nyáriak mintázata már kis hótól és latyaktól is eltömődik, a sima felület pedig csúszik, a kerék kipörög, elveszti a tapadást és kész a baj.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/csereido-mehetnek-fel-a-teligumik

Egy jó mintázati mélységű nyárigumival sem szerencsés a telet megkockáztatni, mert egyszerűen sem a gumikeveréket, sem a mintázatot nem télre tervezték. A nyári a hidegben megkeményedik, így jobban csúszik még a száraz úton is – akárcsak nyáron a már öreg, sokéves, megkeményedett gumi. Ráadásul a nyáriak mintázata már kis hótól és latyaktól is eltömődik, a sima felület pedig csúszik, a kerék kipörög, elveszti a tapadást és kész a baj.

A dolog fordítva is igaz, a téligumi melegben – 7 Celsius-fokot tudatosítanak cserehatárként – nyúlóssá válik, kanyarban sodródik, megnő a fékútja, és kopik eszement módra, sokat autózva egy idény alatt nyáron elkoptatható egy téligumi-garnitúra. A gumikeverék éppen a télen előnyös szilikatartalom miatt szenvedi meg a meleg évszakot.

Az utóbbi években komoly pénzt fektettek a gyártók a négy évszakosok fejlesztésébe. Alapvető, hogy ebből a fajtából nem szabad másodosztályút vásárolni, azaz a neves gyártókét kell választani. Egyszerűen előrébb járnak technológiában: mintázat, gumikeverék, abroncsfelépítés. Igaz, ezzel a remélt árelőny is olvad, mert egy minőségi négy évszakos ára általában magasabb ugyanazon márkától az átlagos téli- vagy nyárigumiénál.

A szakember szerint nem mindegy az autó sem, amelyre szánjuk őket. Nagy teljesítményű, közepesnél nagyobb kategóriájú és hátsókerék-hajtású autók tulajdonosainak az évszakos garnitúrákat javasolja – ez is a teljesítmény és a nagy méret használatának az ára!

Az átlagos vagy kis teljesítményű kocsikra, az alsó és az alsó középkategória (kompaktok) típusaira elgondolkoztató lehetőség a négy évszakos gumi.
Nagyon fontos a szakember szerint, hogy aki a négy évszakos mellett dönt, az ne válasszon a gyári méretnél szélesebbet, mint ahogy téligumiból is a lehető legkeskenyebbet (a típusajánlásban szereplő méretből) érdemes venni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek