RÉGÉSZETI KUTATÁS TOMAJMONOSTORÁN

2022 márciusában vette kezdetét a Tisza-tó mikroregionális kutatóprojekt.

A projektcélja az Árpád- és középkori településhálózat és kereskedelmi kapcsolatok pontosabb megismerése, az Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tomajmonostora és Kunhegyes közigazgatási területén található régészeti lelőhelyek és épített örökségi emlékek tanulmányozása révén. Most Tomajmonostorán nagy létszámú önkéntes csoporttal végzett kutatást a Közösségi Régészeti Osztály.

A kutatás szakmai vezetője: dr. Virágos Gábor, a Nemzeti Régészeti Intézet igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. A kutatáson jelen volt F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Fodor Gusztáv lelkész.

-2020-ban nagyon komolyan elkezdtem foglalkozni ennek a régiónak az egyház történelmével. Ladányi Sándor professzortól, a Károli Gáspár Egyetem egyháztörténészétől tanultam meg azt, hogy ha valahova oda kerülünk lelkésznek, az első lépésben mindig fel kell fedezni, meg kell tanulni a helyi gyülekezetnek az egyház történelmét. És elkezdtem ennek a régiónak foglalkozni az egyház történelmével, felfedeztem egy bizonyos törvényszerűséget, egy szövetet, ami a korabeli az Árpád-korba nyúlik vissza. Úgy éreztem, hogy itt, most ahol állunk több volt egy puszta dombnál. Igazam lett... A javaslatomra georadarral és fénykeresővel megvizsgálták Tomajmonostorát. A kutatás igazolta a feltevéseket-mondta el a lelkész.

A továbbiakban a kutatás szakmai oldaláról volt szó. Mint megtudtuk vizsgálják az apátság közvetlen környezetét. Fémleletek kerültek elő, az apatság falai megvannak, illetve sírokat is találtak- tudtuk meg Bakos Gábor régésztől.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kezdetek óta figyeli a kutatást.

-Az egész térség számára is fontos a késő Árpád-kori monostor romjai, amely területén a kutatás zajlik. Egyelőre még ismerkedünk magával a ténnyel, hogy anno mi állt itt. Rácsodálkozunk arra, hogy itt milyen fontos egyházi központok voltak a régmúltban. Várjuk a feltárás további eredményeit-mondta el a képviselő.

Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy a hagyományaink megértése elengedhetetlen a múltunk ismerete nélkül.

-Régészeti leletekben bővelkedik a domb, ahol most állunk. Ez egy központi hely lehetett a középkorban. Bízom benne, hogy az itt megtalált ereklyéket a feltárásukat követően méltóképpen tudjuk megőrizni az utókor számára-mutatott rá az elnök.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek