SZÁRAZ NOVEMBER

Egy hónap aszály. Magyarországon nyolcadik éve szervezett keretek között zajlik a Száraz November. A kezdeményezés célja, hogy az év tizenegyedik hónapját a lehető legtöbb ember bírja ki alkoholbevitel nélkül.

Az egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében hazánk évek, évtizedek óta Európa élmezőnyében van.

A novemberi önmegtartóztatás egyes források szerint angol egyetemeken, főiskolákon kezdődött. A decemberben kezdődő vizsgaidőszakra készülve a hallgatók önkéntesen döntöttek úgy, hogy egy hónapig nem fogyasztanak alkoholt. Magyarországon 2015-bena Kék Pont Drogkonzultációs KözpontésDrogambulancia Alapítvány indította el ezt a fajta kihívást.

PAPP ÉVA, vendéglátós:

"Szerencsére itt a bisztróban nem jellemző, hogy csak inni jönnek az emberek, hanem inkább ételt fogyasztani. Nagyon sok helyi dologgal szoktunk készülni, limonádéval, házi limonádéval, meleg szörpökkel most már télen. Nyáron pedig a hideg szörpökkel. És nagyon szeretik, sokan azt fogyasztanak inkább, nem az italt."

Ebben a kunmadarasi bisztróban sokan fordulnak meg, nagyon sokan egyáltalán nem rendelnek szeszesitalt.

GŐGÖS TAMÁS:

"Mi sportos család vagyunk, úgyhogy mi nem nagyon fogyasztunk alkoholt. Úgyhogy inkább csak alkalmanként, Szilveszterkor egy- két kortyot, koccintunk"

Az önkéntes kihíváshoz Magyarországon is évről évre többen csatlakoznak. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy már egy hónap szeszmentesség is rendkívül jó hatással van a szervezetre. Alacsonyabb lesz a vércukorszint, normalizálódik a vérnyomás, megszűnnek az esetleges alvászavarok. Az alkohol mellőzése a testsúlyra is kedvezően hat, hiszen a szeszesitalok található nagymennyiségű cukortól is megkíméljük testünket.

SZABÓ ISTVÁN:

"Az alkoholfogyasztásról nekem megvan a véleményem, én nem fogyasztok alkoholt. Mert úgy gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy az ember egészséges legyen."

A Száraz November résztvevői többnyire harminc év felettiek. Szakemberek szerint ez azért van, mert a fiatalabb korosztálynak még nincs meg az a veszélyérzete, hogy milyen komoly gondokat okozhat a rendszeres alkoholfogyasztás. Egyes toxikológusok pedig úgy vélik: aki egy hónapot nem bír ki ivás nélkül, annak orvosi segítségre van szüksége.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek