Önkéntesek oltották a gázpalackokat

Idén eddig 16 olyan tűzeset történt vármegyénkben, melyek során gázpalackok is nehezítették az oltási munkálatokat, ezek közül kettőnél önkéntes tűzoltók is közreműködtek.

Az ismeretek elmélyítése érdekében szervezett képzést november 4-én az önkéntesek számára a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tűzoltók Szövetsége.

A szolnoki eseményen 18 egyesület 65 tagja vett részt nem csak a vármegyéből, hanem külföldről is, ugyanis az erdélyi Szentegyháza önkéntes tűzoltói is képviseltették magukat. A napot két elméleti képzés nyitotta: elsőként Varga Zoltán tű. főtörzszászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka beszélt a kárhelyszíni sérült-ellátás módszereiről. Számos esetben fordul elő ugyanis, hogy a tűzoltóegységek érkeznek először a helyszínre, így a sérültek ellátását nekik kell megkezdeniük a mentők kiérkezéséig. A katasztrófavédelem ennek érdekében szervez rendszeresen Disaster Medic képzéseket, melyen ezen irányú ismereteket ad át a tűzoltók részére.

A második előadást Egyed Lajos tű. alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vármegyei Főügyeleti Osztályának vezetője tartotta a gázpalack-tüzek oltásával kapcsolatosan. A szakember nem csupán a leggyakrabban előforduló propán-bután gázpalackokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg, hanem többek között az acetilén gázpalackok oltásának sajátosságairól is beszélt.

A gyakorlati szekcióban Varga Zoltán az ellátás során használható eszközöket, fogásokat mutatott be, Egyed Lajos vezetésével pedig egy speciálisan erre a célra átalakított gázpalack tüzét olthatták el az önkéntes tűzoltók.

Fotó: Németh Ádám tű. főhadnagy

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek