Czomba Sándor: külföldi munkaerő csak szükség esetén jöhetne Magyarországra

A jövőben csak akkor érkezhetne külföldi munkavállaló az országba, ha a magyar gazdaságnak szüksége volna rá - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Czomba Sándor úgy véli, hogy a külföldiek munkavállalását hamarosan szigorú és egyértelmű szabályok határozzák majd meg, ha az új törvény életbe lép. Az eddigi előírások módosítását többek között idegenrendészeti okok indokolták, előfordulhat ugyanis, hogy más államból érkezett munkavállaló a munkaviszonyának lejártával is rendelkezik még egy ideig tartózkodási engedéllyel. A legfontosabb továbbra is az, hogy amíg a belföldi álláshelyeket magyar munkaerővel be lehet betölteni, addig magyar munkaerőt kell alkalmazni - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint foglalkoztatási szempontból Magyarország az EU legjobbjai közé tartozik, belföldön előbb-utóbb mindenki találhat munkalehetőséget, ha tud és akar dolgozni. A munkaadók törekednek az alkalmazottaik megtartására, a munkaerőpiacon és a nyilvántartásokban pedig egyre nagyobb arányban jelennek meg azok is, akik eddig az inaktívak csoportjába tartoztak.

Czomba Sándor arra számít, hogy a munkavállalói és munkaadói oldal hamarosan megállapodhat a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről, hosszabb távon pedig elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnik a két kategória közötti különbség.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek