HAZÁNKBAN IS MEGJELENT A NYUGAT-NÍLUSI LÁZ

Két új nyugat-nílusi láz megbetegedést találtak hazánkban. Az egyik beteg már kigyógyult az vírus okozta fertőzésből, másikukat jelenleg is kórházban ápolják.

A Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása szerint a nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, amelyet A vírust Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztenek madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben, ezek a szúnyogok nappal aktívak.

Szerencsés esetben a nyugat-nílusi vírus által okozott fertőző betegség tünetmentesen zajlik.
Azonban, ha tüneteket okoz, nehezen különíthetők el a tünetek más vírusbetegségektől, hiszen a bevezető tünetek között található: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó - duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

A vírus a betegség első 6 napján kimutatható a vérből. Később a vérben jelenlévő ellenanyagok kimutatásával lehet igazolni a fertőzést.
Fontos tudni a nyugat-nílusi lázról, hogy jelenleg csak tüneti kezelése létezik és nincs ellene védőoltás.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek