KEVESEBB ALMA TERMETT IDÉN

Kevés, ennek ellenére alig drágább, mint tavaly. Idén jelentősen visszaesett a hazai almatermés.

A lakossági fogyasztói igényeket ugyan még ki tudja elégíteni az ágazat, a feldolgozóipar számára azonban a terméktanács elnöke szerint „aggasztó a helyzet.”

A tavalyi ötszázhúszezer tonnáról háromszáz- háromszázötvenezer tonnára esett vissza a Magyarországon termett alma össztermése. A nyári alma szezonjának hamarosan vége, viszont a piacokon már megjelentek az őszi fajták- ezek tovább eltarthatók, mint a nyáriak.

MÁRTON ANDREA, őstermelő- kereskedő:
Viszik levesnek már, süteménynek viszik, de legjobban magában csak enni szeretik. Mert már alig várták ezt a friss, ropogós, lédús almát.

Magyarország összes gyümölcstermő- területének harmadán terem alma. Ezzel Magyarország az Unió almatermésének hat százalékát adja. Idén azonban ez az arány csökkeni fog, hiszen míg nálunk visszaesett a termés, az Európai Unióban az elmúlt tizenöt esztendő harmadik legnagyobb termése, összesen tizenkétmillió tonna várható.

Hát, csak így fogyasztásra szoktunk venni, úgyhogy igazán
nem szoktam csinálni semmit. Így natúrban. Pláne az a zöld alma nagyon finom, úgyhogy azt szoktam általában venni, a zöld almát.
-mondta egy vásárló.

Az édes almát jobbára a kisgyermekes családok és az idősebbek keresik. Míg a savanyú almából leginkább leves, vagy kompót készül. Jellemző az is, hogy a vásárlók egy- két kilót vesznek, hiszen most indul az őszi alma szezonja, nem kell még ládaszámra betárazni.

VARGA IMRÉNÉ: Én két- három kilót, ilyen keményebbet, süteményt szoktam, almás lepényt szoktam csinálni, akkor ilyen almás batyukat, a gyerekek, unokáim nagyon szeretik. Mi is szeretjük. Az alma végülis minden betegséget meg is gyógyít, lehet minden után fogyasztani.

Az étkezési alma átlagára 460 forint körül mozog, de van olyan üzlet, ahol 750- 800 forintot is kérnek egy kiló almáért. Ez a következő hetekben- mikor dömpingszerűen jelenik meg a boltokban az alma- kicsivel lejjebb is mehet.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek