PINTÉR ISTVÁN PÁL EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Végzettségét tekintve gépészmérnök, egész életre szóló hivatására nézvést művész. A tavaly elhunyt karcagi festőművész, Pintér István Pál képeiből nyílt kiállítás a Déryné Kulturális Központban.

István egy nagyon jó ember volt, nagyon hiányzik. Nagyon fáj, hogy nem állhat itt mellettem. Remélem, hogy a festmények tetszenek önöknek.
- Könnyek közt ajánlotta a látogatók figyelmébe a tavaly elhunyt Pintér István Pál özvegye férje alkotásait.

Az 1948-ban Karcagon született festőművész képeiből legutóbb 2013-ban nyílt kiállítás a Déryné Kulturális Központban.

Karcag polgármestere az akkori megnyitóbeszédből is idézett.
-A művész személyiségét jelentősen meghatározza az a kultúra, amely az első éveiben körülveszi, formálja, neveli. Ez a kiállítás- már hogy az akkori, de azt gondolom, hogy a mostani is- és így folytatta: ez a kiállítás tehát a hűségről, a barátságról, a közösség szeretetéről és annak erejéről is szól. Ezért fontos tehát nekünk, karcagiaknak, hogy megmutassuk, megőrizzük, megvédjük azokat az alkotásokat, melyek a szülőföldön, vagy a szülőföldről indulva, annak ihletéséből, varázsából születtek, születnek.
Ezért fontos számunkra, hogy a mai fiatalok is minélt többször találkozzanak a köztünk élő, köztünk élt, innen elszármazott művészek alkotásaival. Mert ezek az alkotások készüljenek bárhol is, magukban hordozzák a szülőföld szeretetét, az ahhoz való ragaszkodást, hűséget, barátságot, az egész közösséget.

Egy vele készített interjúban hivatásáról a következőképpen vallott: A fény, a mindent meghatározó és éltető fogalom, a napfény a művészetnek ez a megfoghatatlan illúziója, melynek keletkezését, eredetét keresem képeimen. A fény láttatása, vibrálása és színné válása az alkotás folyamán mintha a megvilágított felületeken keletkezne, s így mint jelenséget ábrázolni a feladatom.”

… a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. A művész, az igazi, nem tévedhet semmiféle pályára, s nincs olyan történelmi, vagy helyzeti erő, mely eltéríthetné feladatáról. Nem lehet más, csak író, vagy festő, vagy zenész. Aki így művész, annak végzete van. Ez a legtöbb. Ettől egy művész sem tud elvonatkoztatni, így születik a csoda, az alkotás.
- így méltatta Pintér István Pál művészetét Siposné Novák Ágnes rajztanár.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek