ÚJ HELIKOPTEREK ÉRKEZTEK A SZOLNOKI BÁZISRA

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere a szolnoki bázisra, amelyek az első gépek a 2018-ban megrendelt 16 darab közepes többcélú katonai helikoptertípusból.

A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő, közepes méretű katonai szállítóhelikoptert rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású Mi–8-as és Mi–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel.
A gyári átvételt követően került sor Szolnokon a Magyar Honvédség két H225M típusú, közepes, szállító konfigurációjú, 70-es és 71-es oldalszámú eszközeinek áttelepülésére.

A gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

A Magyar Honvédség megerősítése és képességeinek további fejlesztése lépéseként 16 új, közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzéséről döntött 2018 decemberében a honvédelmi tárca.

A magyar kormány által kiválasztott Airbus H225M a legmodernebb ­kommunikációs technikával felszerelt, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználható.

Az Airbus Helicopters adatai szerint a 11 tonnás felszálló tömegű gép akár ezer kilométert is meghaladó hatótávolsággal, közel hattonnás szállítókapacitással, nagy méretű, akár 28 katona szállítását is lehetővé tevő utastérrel rendelkezik.

A helikopterekre integrált úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer nagy tűzerejű irányított, illetve irányítatlan levegő-föld rakétákkal, géppuskákkal és gépágyúval is felszerelhető, a helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető.

Az öt éve kötött szerződéssel Magyarország a kilencedik ország volt, amely a H225M mellett döntött, jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, de azóta már Kuvaitból és Szingapúrból is érkezett megrendelés.

A honvédség forgószárnyasgépparkjának megújítása a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programmal egyidős.

A honvédelmi tárca 2016–2017-ben öt Mi–17-es közepes szállító helikopter, illetve nyolc darab Mi–24-es harci helikopter nagyjavítását végeztette el Oroszországban, illetve két darab kiképzési célokat szolgáló H125 forgószárnyast is felújíttatott. A minisztérium 2018. júniusban húsz új könnyű, többcélú, HForce fegyverrendszerrel ellátott, H145M típusú helikopterről is szerződést kötött az Airbus Helicoptersszel, a gépeket azóta leszállították és hadrendbe is álltak. Egy H145M helikopter sajnálatos módon személyzetével együtt egy horvátországi magashegyi gyakorlaton odaveszett.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek