VÁROSI PEDAGÓGUSNAP

Városi pedagógusnapot tartottak a Városháza Dísztermében.

Az ünnepségenrészt vett F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, Sári Kovács Szilvia alpolgármester, Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója, Gulyás Zsolt érseki tanácsos, plébános, a képviselő-testület tagjai, az intézmények vezetői, a kitüntetésben részesülők és hozzátartozóik.

- „Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek a nyers gyémántját szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba.” Június első vasárnapján azokat köszöntjük, akiknek mindannyian rengeteget köszönhetünk. Tudást, általános műveltséget, emberséget, szakképzettséget. Németh László gondolatai jól érzékeltetik azt a felelősségteljes, kihívásokkal teli munkát, amelyet a pedagógusok nap mint nap végeznek - kezdte ünnepi beszédét Szepesi Tibor polgármester, majd a város oktatása, nevelése érdekében végzett eddigi önkormányzati munkákról, elért eredményekről szólt.

- 2021, 2022 és 2023 Karcagon az oktatási-nevelési intézmények megújulásának évei. Gondoljunk csak a Varró utcai Bölcsőde megújulására, az új református, majd az új katolikus óvodára, a meglévő önkormányzati óvodák felújítására, iskolai épületek fejlesztésére. Ünnepi keretek között tettük le a Széchenyi sugár úti új, épülő bölcsőde alapkövét, a Szent Pál Marista Általános Iskola új épületszárnya is felavatásra került. Viszont a legszebb iskola, a legszebb óvoda vagy a legszebb bölcsőde is csak egy épület, csak keret, tartalommal a pedagógus tölti meg. Ő tartja kezében gyermekeink képében a jövő kulcsát, így igazat kell adnunk annak a mondásnak, ami így szól; amilyen a ma pedagógusa, olyan lesz a jövő. A jövő nemzedékének nevelése, okítása az Önök kezében van. Mi is lehetne nehezebb feladat, mint utat mutatni a jövő generációjának? Kevés olyan felelős és nehéz mesterség létezik, mint a pedagógusoké. Nem csupán munka, hanem felemelő, szép hivatás emberré nevelni, tudásunk legjavát nyújtani, követendő példaként állni és megmaradni, kitárni a világot a gyermekek előtt és elindítani őket az élet nehézségekkel, de örömökkel és szépségekkel teli útján. A pedagógusok ott vannak mellettünk az első mondókától, az első betűk kanyarításától a felnőtt életbe való kilépésig. Olykor szigorral, de mindig szeretettel nevelik értékekre és az életre a rájuk bízott csemetéket. A pedagógus nemcsak egy foglalkozás, hanem egy életforma, egy életre szóló elkötelezettség a jövő nemzedékének oktatása és nevelése iránt - hangsúlyozta Szepesi Tibor.

- Az, hogy a gyermekek hogyan emlékeznek majd vissza az óvodára, iskolára, az túlnyomórészt Önökön múlik. A pedagógus nem is tudja, hogy mikor, mivel hat igazán növendékére, akár egy gesztussal, egy szóval, egy odavetett tréfás félmondattal, egy vicces megjegyzéssel, hiszen nem elég a lexikális tudás, egyéniségnek, jó embernek is kell lennie. Az integrálszámításra és a mindennapi életben nem használt kémiai vegyületek reakcióira igazából már nem emlékszünk, de arra mindig emlékezni fogunk és emlékszünk, ki az, aki segítette, egyengette utunkat, olykor kemény szigorral, de szeretettel mosolyogva. Amikor a napi gondok és problémák kedvüket szegik, Önök is gondoljanak a sikertől mosolygó, boldog gyermekarcokra- kérte a városvezető, aki azt kívánta, hogy a pedagógusok mindennapjait hassák át az apró örömök és sikerek.

Az ünnepi műsorban közreműködött a „Hív a Dal kórus”, akiket az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézmény tanárai és növendéke kísért hangszeren, vezényelt Plósz Csilla igazgató, majd egy dalcsokorral köszöntötte az egybegyűlteket Szűcs Attila énekművész.

A pedagógusoknak a díjakat és az elismerő okleveleket Szepesi Tibor polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő adta át. A Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Karcag Városi Pedagógiai díjat adományozott kimagasló nevelő-oktató munkájáért Posztósné Kovács Éva, a Madarász Imre Egyesített Óvoda óvodapedagógusa; Jobbágy Ildikó Mária, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda pedagógusa; Boruzs
Lajosné, a Kádas György Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény gyógypedagógusa; Futóné Szabó Margit, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézménye pedagógusa; Deliné Kurucz Éva, a Szent Pál Marista Általános Iskola pedagógusa; Kovács Miklósné, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda igazgatója; Vargáné Glatz Júlia, a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum,Szakképző Iskola és Kollégium oktatója; Dobos Lászlóné, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium pedagógusa; valamint Kálmán István, a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium oktatója részére.

Kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül pedagógusnap alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Székelyné Csordás Mária, a Karcagi Arany János Általános Iskola pedagógusa.

A gyermekek, tanulók oktatása-nevelése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Jobbágyné Ungvári Sára, Dedinszki László, Csontosné Szilágyi Erzsébet és Lévainé Kovács Róza, akik mindannyian a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményének pedagógusai, valamint Oláh Katalin és Oros Anikó Mária, akik mindketten a Kádas György Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény gyógypedagógusai.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek