Sikeres volt a Birkafőző Fesztivál

Több ezren voltak a Múzeumparkban a Karcagi Birkafőző Fesztivál szombati, főző napján, ahonnan senki nem távozott éhesen.

A megnyitóban F. Kovács Sándor, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselők, Varga Mihály pénzügyminiszter is arról szóltak, hogy ezen a napon mindenki karcagi. Aki főzi a pörköltet azért, aki fogyasztja azért. Szepesi Tibor városvezető szerint a fesztivál egyben a hagyományőrzés jó példája és egyben családi, baráti, munkahelyi közösségek összetartó erejét is mutatja, hiszen mindenki jól tudja, június utolsó hétvégéje a birkafőzés napja a Nagykunság fővárosában.

A fesztivál díszvendégeként Barabásné Forgács Edit, Kenderes polgármestere bemutatta települését, s a végén elárulta, tanulni is jöttek ma ide, hiszen szeretnék ellesni a nagy múltú fesztivál szervezésének és a jó birkapörkölt főzésének a fortélyait is. A műsorban a Topogók Néptánccsoport, a Kenderesi Néptánc- és Hagyományőrző Egyesület felnőtt tánccsoportja, a Szent Imre Katolikus Általános iskola és Liliom Óvoda óvodásai és a Kenderesi Férfikar szerepeltek. A résztvevők egy Kenderes történetét bemutató mesés-zenés táncos előadással arattak nagy sikert. A történetet Bodor Tamás írta és adta elő. Az előadást Lukácsné Németh Edit rendezte, a táncokat Csató Dóra tanította be.

A főzők közül többen a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai voltak, mint elnökük, Nagygyörgy Jenő elmondta, gyakorlatilag a teljes egyesület itt van, hiszen ez fesztivál a legnagyobb ünnepük.

- Mindenki meg akarja mutatni, hogy tud főzni birkát, s szeretné megnyerni a versenyt. Nagyon örülök, hogy itt vannak a fiatalok, hiszen ezért van az egyesület is, hogy átadjuk a tudásunkat. A fiam is első alkalommal versenyez, bár a kezdetek óta itt van velem, nagyon örülök neki, bízom benne nem fogja abbahagyni, de nála sokkal fiatalabbak is főznek tagjainkkal első alkalommal. Az egyesületünk tagjai tavaly nagyon sok helyen főztek Egertől, Szentendrén, Szomolyán Nyíregyházától gyakorlatilag Budapestig befőztük az országot - fogalmazott reggel az elnök, aki mint a délutáni eredményhirdetésen kiderült, a legjobb pörköltet főzte.

- Kié lesz a jobb pörkölt, tied vagy apukádé?- kérdeztük reggel Nagygyörgy Viktortól.

- Az évek és a tapasztalat apukámat fogja beigazolni, viszont elhatároztam, hogy megtanulok mindenféle csínját-bínját a birkafőzésnek, ebben azért nagy segítségemre volt. Nem ad mindent, csak úgy oda nekem, a legtöbb tanítás az az, hogy ahogy érzed, úgyhogy ezzel aztán nehéz kicsit versenyre kelni, de mindent megteszek azért hogy kicsit is hasonlítson a pörköltem ahhoz, amit az édesapám szokott csinálni - árulta el a huszonéves fiatalember.

A versenyen a 10 éves Nagy Levente volt a legfiatalabb az egyesület tagjai közül.

- Szoktam apával dolgozni, együttműködni és most szerettem volna egyedül főzni - árulta el a szőke legény, akinek édesapja még a darabolásban segített és azért most is féltőn figyeli fia kaszrolyát. S mi a jó titka a finom pörköltnek kérdésünkre a válasz így hangzott: szerintem az, hogy beleadjunk mindent, a szívünket, a lelkünket, mert a családnak csináljuk. A választ az édesapa, Nagy Róbert meghatottan hallgatta bölcs kisfiától, akinek az elmúlt években igyekezett minden tudását átadni, amit anyósáéktól és a barátaitól megtanult.

A kisújszállási Szilágyi Sándor a pálinkafőzésben remekel, így a birkafőzést most egy ismerősénél követte.

- Nagyon ígéretesnek tűnik. Ismerem a főszakácsot, nagyon tehetséges, tapasztalt, biztos vagyok benne, hogy finom lesz a pörköltje - jelentette ki Fodor József kaszrolya mellett. A fesztivál ennek a régiónak a legjelentősebb eseménye, nagyon sokan itt vagyunk, sok ismerőssel, baráttal, partnerrel tudunk találkozni Karcagról és a vonzáskörzetéből is.

A Tűzokádók csapatát Kovács Zoltán képviselte. - Igazság szerint kettő pörkölttel neveztünk, de négyet főzünk gyakorlatilag a baráti társaságunk és a tűzoltók részére. Reméljük, hogy talán innen kerül ki majd a győztes birkapörkölt, majd délután kiderül. S mi a titok? A barátság, a jókedv és a jó hangulat. Gyakorlatilag a csapatban Sóti ezredestől kezdve a századosokon, a főhadnagyokon az őrmesterekig minden karcagi szabadnapos tűzoltó itt van velünk, úgyhogy igazán jó a csapat, a feleségek pedig a finomságot hozzák, meg a háttérmunkát végzik..

Szakáll Attila, az autóiskolás oktatók csapatának tagja szerint a jó pörkölthöz idős birka kell, ők tizenegy éves rackát főznek, a főszakácsuk Körmendi József, akiben megbíznak mindannyian, s majd kóstoláskor aztán ha kell, kritizálnak - árulta el a csapatkapitány, aki szerint nekik nem is versenyzés, hanem a családi, baráti társasággal a közösen elfogyasztott ebéd a fontos.

Nagy Imre két kondérban főz, racka az alapanyag. Az egyik kos, a másik jerke volt 7 és 6 évesek voltak, mert minél öregebb egy birka, annál finomabb ízű lesz a pörkölt, s nem kell más bele csak só, paprika, hagyma, de az nem baj, ha a főzőben van egy kis pálinka is - árulta el a főző, aki nagyapáitól, édesapjától, szomszédaitól gyűjtötte össze az alapokat, az információkat és ez alapján alakította ki saját stílusát, íz világát.

- Szeretném, ha nászuram is megtanulná hogyan kell főzni ezt az íz világot a birkahúsból. Neki is van egy különleges elképzelése, a családja teljesen másképp csinálta mint ahogy mi, de már ő is rájön, hogy ez a jobb, ez közelebb áll hozzá. Nincs titokmegőrzés, szívesen átadom a tudásomat a fiataloknak is - árulta el Nagy Imre aki szerint a paprika minőségén nem szabad spórolni, akkor szép a színe a húsnak. Én nem használok zsírt a főzéshez, saját zsírját( faggyú) sütöm ki a húsnak - tudtuk meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott a színpadon, hogy ma itt mindenki karcagi, egyrészt a főzés miatt, másrészt azért, mert karcagi pörköltet kóstol.

- Volt idő, amikor én is próbálkoztam itt a főzéssel, de annyi ismerősöm van, hogy egyszerre velük beszélgetni és közben nézni a pörköltet nem lehet, úgyhogy most mint a rendezvény egyik fővédnöke veszek részt a fesztiválon. Nyilván körbe fogok menni, felkeresek sok ismerőst, s természetesen elmondom nekik, hogy pusztán azon túl, hogy megfőznek egy ételt, azon túl nagyon fontos dolgot örökítenek át, ez pedig a hagyományunk, a tradíciónk, az étel elkészítésének a módja. Az étel elfogyasztása közben pedig családtagjaival, barátaival, ismerőseivel meghányja-veti a világnak a dolgát. Úgyhogy ez a tradíció, ennek a hagyománynak az átörökítése talán még fontosabb annál is, mint amit maga a főzés jelent - fogalmazott a miniszter, aki szerint nagyon jó, hogy a fiatalok is főznek.

- A karcagiak nagyon jól tudják, hogy amikor az ember gyerek, akkor még csak annyi van rábízva, hozd ide a sót, a paprikát a birkafőzéskor, aztán ahogy megy előre az időben, egyre komolyabb dolgokat át tud venni, s előbb-utóbb a fakanalat is. Úgyhogy bele kell nőni ebbe a hagyományba, bele kell szokni, hozzá kell idomulni. A Jóisten ezt a feladatot bízta ránk, hogy ezt a hagyományt örökítsük tovább, s amíg kunsági ember lesz, meg amíg birka is lesz, addig birkafőző fesztivál is mindig lesz - szögezte le Varga Mihály.

Amikor 25 éve még polgármesterként dr. Fazekas Sándor - ma országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter - elindította az első Karcagi Birkafőző Fesztivált, sokan nem gondolták, hogy mára ilyen óriássá növi ki magát.

- A karcagi birkafőzés kultúrájának a család, a közösség életében betöltött szerepének a jelentősége sokkal több, mint pusztán egy ételrecept elkészítése. Nagyon örülök annak, hogy a rendezvény az elmúlt évtizedekben elősegítette azt, hogy egyre több fiatal főz, egyre többen jönnek el, barátai, rokoni találkozók is vannak. Nagyon fontos, hogy fennmarad az a régi hagyomány, amit még az őseink hoztak magukkal a szülőföldjükről, valahonnan a sztyeppei világból, a birkapörkölt elkészítését, ahol egy egész birka kerül megfőzésre, adott recept és szokások szerint. Az a legfontosabb, hogy ezen ne változtassunk s akkor akár a program, akár maga ez az értékes népi kultúra, a karcagiság elválaszthatatlan része fenn fog maradni - jelentette ki az országgyűlési képviselő, aki szerin több ezren fognak ma ide érkezni és pörköltet kóstolni.

- A jó birkapörkölt az mindig gyorsan elfogy, én úgy értesültem, hogy mintegy 330 főző van, s van, ahol két-három öntöttvas lábasban is készül a pörkölt. Egyre többen vannak népi, nemzeti viseletben. Ez szintén egy olyan hozadéka a rendezvénynek, amire aligha számítottunk három évtizeddel ezelőtt, s reméljük, hogy kedvet kapnak a főzéshez mások is.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő már fiainak is átadta a főzés tudományát, szerint a jó pörkölt titka az, hogy semmi olyat nem kell beletenni, ami nem belevaló.

- Tehát azon régi receptek alapján főzzük, ahogy tanultuk, s ha jó a birkaanyag, akkor a pörköltnek is jónak kell lenni, nem kell variálni, ez a titka a jó birkapörköltnek. Tényleg úgy van vele az ember, hogy megvan az a vidék, ahol szabad birkapörköltet enni. Itt, a Nagykunságban igen. Amikor máshova megyek, már óvatosan kóstolom a birkapörköltet, ami a világ legfinomabb étele tud lenni, de ha rosszul készítik el, akkor borzasztóan rossz tud lenni. Itt, Karcagon és a Nagykunságban az a jó, hogy mindenki jól készíti - vélte a politikus, aki édesapaként büszke arra, hogy a fiai is követik ezt a főzőhagyományt, amelyet ő is édesapjától vett át.

- Nálunk is ez generációról generációra száll, hiszen egy karcagi kisgyermek talán az első hozzáetetésekor, egyéves korában már eszi a birkapörköltet. Lehet, hogy csak egy kis szafttal kenyeret, de így nőnek fel. Nem emlékszem én sem de szerintem sok karcagi sem, hogy mikor ehetett életében először birkapörköltet. Ez hozzátartozik a kultúránkhoz, a karcagi, a nagykunsági léthez, s azt gondolom, hogy így van jól. Ahogy az is minden barátunknak, ismerősnek a naptárába be van írva, hogy június utolsó szombatján találkozunk a Karcagi Birkafőző Fesztiválon egy jó pörköltre - sorolta a politikus.

Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök készülő pörköltjének főkóstolója ott jártunkkor Szalay Ferenc polgármester volt.

- Kóstolás után azt kérte, most már ne rontsam el, mert egészen ehetőre sikerült, de még kell neki körülbelül tíz-tizenöt perc főzési idő - mondta az elnök, aki szerint a fesztivál a családok, közösségek rendezvénye.

- Itt van a vármegye színe-java. Itt van a vármegye székhelyének, Szolnoknak a polgármestere mellett számos polgármester is, de azok a szakemberek is, akik a mindennapjainkról gondoskodnak - megyei hatáskörű szervek vezetői a kormányhivataltól a közúton át a köznevelési, közoktatási intézményekig, hagyományőrzőkig mindenki itt van. Ez azért is nagyon fontos, mert a birkapörkölt mindig közösségépítő, hagyományos ételünk volt, s látszik, hogy a kunok körül nagyon komoly közösség épült fel nem csak a vármegyében, hanem országos szinten is. Köszönjük Varga Mihály miniszter úrnak, dr. Fazekas Sándor képviselő egykori miniszter úrnak, hogy itt van. F. Kovács Sándor képviselő megtestesíti a Nagykunságot egy személyben, s gyakorlatilag az ő vonzerejének köszönhetően tényleg szinte az összes nagykun település itt van a mai napon és velünk együtt ünnepli a karcagi birkafőzés hagyományát, s ez nagyon jó, mert az összetartó erőt fogja fokozni. A vármegye elnökeként is büszke vagyok arra, hogy nagykun emberként kerülhettem a vármegye élére, s arra is, hogy a jász, a szolnoki és tiszazugi barátainkat mindig meg tudjuk szólítani egy-egy birkapörkölt erejéig, ennek köszönhetően a fesztivál egy nagy vármegyei, családi eseménnyé nőtte ki magát. Nyilván a vármegyéből elszármazottak hazatértek, így aztán ez egy nagy karcagi világtalálkozó - fogalmazott az elnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nap végére az összes kondér kiürül.

Ez délutánra meg is történt. A 211 főzési helyen több mint 300 kondérban, öntöttvas lábasban rotyogott a birkatest, a zsűri előtti megmérettetést azonban ennél kevesebben, 130-an vállalták, de a nap végére az üres kondérok bizonyították a barátok ítéletét is, finom volt a pörköltje minden főzőnek.

A délutáni eredményhirdetésen 18-an vehettek át elismerést a szakmai zsűritől, melynek elnöke, Garaczi János Venesz- és Gundel díjas mesterszakács a díjátadó kezdetén elmondta, nem volt könnyű dolguk, hiszen hajszálnyi eltérések voltak a jó és legjobb pörköltek között. A zsűri elnök ezután a legfiatalabb versenyzőnek, a karcagi 10 éves Nagy Leventének, aki első alkalommal főzött önállóan, átadta az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend kupáját, a karcagi Csontos Györgynek és fiainak, unokáinak - akik most is hét kaszrolyban főztek -, ajándékkosarat adott át a hagyományápolásért.

Bronzérmet kapott pörköltjére a zsűritől ifj. Sebők Lajos, Rácz-Németh Ibolya, Szendrei Géza, Varga Viktor, Kiss Gergely - mindannyian karcagiak és Horváth Lajos debreceni főző, aki a Kunszövetség különdíját is átvehette.

Ezüstérmes lett Borsós Lőrinc, Kovács Imre, Tarcsa Zoltán, Kirják Rudolf, ifj. Csontos György és Agócs Zoltán - mindannyian karcagiak - pörköltje. Az aranyérmesek is karcagiak: Törzsök Lajos, Vincze Sándor, Dániel Sándor, Nagy Kálmán, id. Csontos György és maximális pontszámmal az érem mellé a vándorkupát is átvehette a zsűritől Nagygyörgy Jenő.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek