Print this page

2,7 millió tonna ukrán gabonát exportáltak Románián keresztül

2,7 millió tonna ukrán gabonát exportáltak Románián keresztül

 

Románián 2,7 millió tonna ukrán gabona haladt át az elmúlt időszakban, ami a Kijev által exportált mennyiségnek a felét jelenti

- jelentette ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn az európai uniós külügyi tanácsülésen Brüsszelben.

A román külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia vezetője arra biztatta Ukrajnát, hogy folytassa a reformokat. Ugyanakkor kiemelte, hogy ezeket rendkívül nehéz körülmények között kell végrehajtania a háború miatt, ezért hangsúlyozta, hogy az EU tagállamainak teljes támogatására van szükség anyagi, humanitárius, katonai és gazdasági szempontból egyaránt.

Aurescu kifejtette: Románia támogatja az Oroszország ellen irányuló szankciós rendszer konszolidálását. Az orosz propaganda tevékenységével kapcsolatban a román diplomácia vezetője kifejtette: Romániában is érezhető a félretájékoztatás jelensége, amelynek egyik példájaként említette azt a narratívát, miszerint Bukarest miért támogatja Ukrajnát, és ezeket az erőforrásokat miért nem fordítja a román népre.

Bogdan Aurescu leszögezte: valamennyi EU-tagállam stratégiai fontosságú érdeke Ukrajna támogatása, hiszen ha Kijev kudarcot vall, akkor sérül és veszélybe kerül Románia, valamint egész Európa és az euroatlanti térség biztonsága.

A külügyminiszter a Moldovai Köztársaság támogatásának fontosságát is kiemelte. Emlékeztetett, hogy a Bukarest által pénteken szervezett adományozói konferencián 615 millió eurót kínáltak fel a résztvevők, amiből több mint 432 millió eurót vissza nem térítendő támogatások tettek ki.