2,7 millió tonna ukrán gabonát exportáltak Románián keresztül

2,7 millió tonna ukrán gabonát exportáltak Románián keresztül

 

Románián 2,7 millió tonna ukrán gabona haladt át az elmúlt időszakban, ami a Kijev által exportált mennyiségnek a felét jelenti

- jelentette ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn az európai uniós külügyi tanácsülésen Brüsszelben.

A román külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia vezetője arra biztatta Ukrajnát, hogy folytassa a reformokat. Ugyanakkor kiemelte, hogy ezeket rendkívül nehéz körülmények között kell végrehajtania a háború miatt, ezért hangsúlyozta, hogy az EU tagállamainak teljes támogatására van szükség anyagi, humanitárius, katonai és gazdasági szempontból egyaránt.

Aurescu kifejtette: Románia támogatja az Oroszország ellen irányuló szankciós rendszer konszolidálását. Az orosz propaganda tevékenységével kapcsolatban a román diplomácia vezetője kifejtette: Romániában is érezhető a félretájékoztatás jelensége, amelynek egyik példájaként említette azt a narratívát, miszerint Bukarest miért támogatja Ukrajnát, és ezeket az erőforrásokat miért nem fordítja a román népre.

Bogdan Aurescu leszögezte: valamennyi EU-tagállam stratégiai fontosságú érdeke Ukrajna támogatása, hiszen ha Kijev kudarcot vall, akkor sérül és veszélybe kerül Románia, valamint egész Európa és az euroatlanti térség biztonsága.

A külügyminiszter a Moldovai Köztársaság támogatásának fontosságát is kiemelte. Emlékeztetett, hogy a Bukarest által pénteken szervezett adományozói konferencián 615 millió eurót kínáltak fel a résztvevők, amiből több mint 432 millió eurót vissza nem térítendő támogatások tettek ki.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek