ENGLISH IS FUN KISTÉRSÉGI ANGOL NYELVI VERSENY

Kistérségi angol nyelvi versenyekkel folytatódott a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda által szervezett

Györffy Napok néven futó rendezvénysorozat. Stábunk is jelen volt a megmérettetésen. Ott készült felvételeink következnek.

A Györffy napok nevet viselő programsorozat negyedik napján ’English is fun’ néven, kistérségi angol nyelvi versenyt tartott a 4-8. évfolyam számára, a Györffy István Katolikus Általános Iskola József Attila utcai épületében. Az esemény nyitásaként Kovács Miklósné igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket.

Kovács Miklósné
Büszkék vagyunk arra, hogy az 1980-as években a mi általános iskolánkban indult el először az angol nyelv oktatása, először szakköri formában, majd kötelező nyelvként. Napjainkban már csoportbontásban tanítjuk emelt szinten az angol nyelvet. Felső tagozatban már heti öt órában tanulják a gyerekek, de már első osztálytól is elkezdenek az angol nyelvvel játékos formában foglalkozni heti egy órában. 4. osztálytól három órában, 5. osztálytól kezdve pedig heti 5 órában és csoportbontásban. A csoportbontásnak, hogy mi a hozadéka, arról csak néhány gondolatot. Több tanulónk évek óta angol középfokú angol nyelvvizsgával, komplex angol nyelvvizsgával a zsebében hagyja el az iskolánkat. Ez úgy gondolom, hogy nagyon jó útlevél a középiskolába, illetve ahhoz, hogy valóban megérezzék azt, hogy milyen jelentősége van egy elsajátított nyelvnek.


Igazgató asszony köszöntő gondolatai után Tóth Judit, angol nyelvtanár, az esemény szervezője köszöntötte a verseny résztvevőit, valamint a megjelenteket.

Tóth Judit angol nyelvtanár
Én is szeretettel köszöntelek benneteket, kedves diákok, kedves kollégák, és igazgató asszony, téged is. Idén is nagy örömmel vettük a jelentkezéseteket, hiszen versenyünk évtizedes múltra nyúlik vissza. Én is csak ismételni tudom igazgatónő szavait, illetve köszöntjük a Nagykörűből érkező vendégeinket is. Versenyünk a tavalyi évben megújult, hiszen az eddig jól ismert tesztfeladatsort ma már sokkal időszerűbb feladatok váltották fel az írásbeli részben. Így minden évfolyamon a tanulók tudásuknak és szókincsüknek megfelelően, de a nyelvvizsgákon előforduló feladattípusokkal találkoznak majd.


Ezt követően kezdetét vette a verseny. Az írásbeli forduló és a szóbeli
megmérettetés is ugyanabban a teremben volt megtartva, de évfolyamonként különböző helyeken. A verseny lebonyolításáról Tóth Judit angol nyelvtanár tájékoztatta riporterünket.

Tóth Judit
A verseny, ahogy eddig is, két fordulóból áll, egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból. Évekig az írásbelin egy tesztet oldottak meg a tanulók, ami nagyon sokáig nyelvvizsga feladatsor volt, de ma már a nyelvvizsgán
nem találkozunk tesztekkel, úgyhogy egy kicsit átalakítottuk az írásbeli fordulónak is a felépítését, és nyelvvizsga típusú feladatokkal, de minden évfolyam a saját szintjének megfelelő tudással és szóanyaggal találkozik. Elsősorban az olvasott szöveg értésére fektetjük a hangsúlyt, illetve a nyelvtani készségekre. De természetesen, mivel a szóbeli fordulóban fontos számunkra az, hogy az idegen nyelvű beszédet, az autentikus angol nyelvet hogyan értik meg, ezért találkoznak egy hanganyaggal is, és ezzel is felmérhetjük, hogy a gyerekek milyen ügyesek már az anyanyelvi tanárok mondanivalójának megértésében.


Tóth Judit hozzátette, nagyon fontosnak tartják azt, hogy minél fiatalabb korban megismertessék az idegen nyelvet a diákokkal, hiszen ennek a tudásnak a birtokában könnyebben felvételt nyerhetnek nívósabb középiskolába, vagy később egyetemre, valamint jobban boldogulhatnak majd a nagybetűs életben is.

Tóth Judit
Azért is tartjuk fontosnak az angol nyelv oktatását, mert úgy látjuk, hogy a mai világban nagyon fontos, hogy a gyerekek idegennyelv- tudással hagyják el az általános iskolát, ami segíti őket nemcsak a középiskolai tanulásban, de majd aztán később egyetemet választani is, illetve a munkakeresést is nagyon megkönnyíti számukra, hogyha egy idegen nyelvet tudnak. Szerencsére a diákjaink nagyon motiváltak, nagyon-nagyon szeretik a nyelvet, és azon vannak, hogy minél hamarabb még az általános iskola végén megszerezzék a középfokú nyelvvizsgát, mert akkor tudják, hogy középiskolában már egy másik nyelvre koncentrálhatnak.

Az esemény szervezője elmondta, a karcagi intézmény diákjai kiválóan szoktak szerepelne nívós, országos versenyeken is, ez is azt bizonyítja, hogy a tanulókat nagyon jól felkészítik a kollegák.

Tóth Judit
Diákjaink nagyon jó eredményeket értek el eddig is. Az iskolai fordulón kívül a megyei fordulóba is több diákunk bejut évről-évre. Ezen kívül nagyon sok levelezős verseny van, amiben a diákok egyénileg vagy osztályonként csoportot alkotva négyfős csoportokban részt vehetnek. Nagyon szeretik ezeket a versenyeket, mert amellett, hogy a tudásuk gyarapszik, össze is csiszolja a kis társaságot, a csapatokat. Ezeken a levelezős versenyeken kívül szépkiejtési, idegen nyelvű szépkiejtési versenyeken versmondó és mesemondó, természetesen angol nyelvű versenyeken is indulnak diákjaink.

A kistérségi angol nyelvi versenyen évfolyamonként az első három diák külön díjazásban részesült. Olyan jutalmakat vehettek át, melyek segítségükre lehetnek a későbbieken a különböző versenyekre való felkészülésben. A szervezők azonban mindenkire gondoltak. Üres kézzel senki nem távozott, hiszen minden résztvevő kapott emléklapot.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek