ÁLLATTARTÁS A VÁROSGONDNOKSÁG KERTJEIBEN

Évek óta sikeres a mezőgazdasági start munkaprogram Karcagon.Nemcsak a zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztésben jeleskednek a Városgondnokság dolgozói a közmunkaprogram keretein belül, hanem az állattartás terén is kiváló eredményeket érnek el.

Molnár Pál a Városgondnokság igazgatója elmondta, hogy egy kiváló lehetőség a közmunkaprogram megléte, ugyanis nemcsak munkát biztosít az emberek számára, hanem a közfoglalkoztatás keretein belül olyan pályázatok beadására van lehetőség, amelyek elősegítik a további fejlődést. Egy ilyen pályázat keretei közt, például lehetőség nyílt arra, hogy állattenyésztéssel is foglalkozzanak az önkormányzatok, avagy az önkormányzatok intézményei.
-Néhány évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy mivel Karcag mindig is egy nagymúltú, nagyhírű méztermelő területként volt nyilvántartva az országban, úgy gondoltuk, hogy a munkaprogram keretén belül megpróbálunk méhészkedni. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a közfoglalkoztatottak között volt, aki méhészszakvizsgával rendelkezett, így nem volt akadálya a szakszerű méhészkedésnek sem. Négy évvel ezelőtt, amikor belevágtunk ebbe, akkor tíz méhcsaládunk volt. Ma már tizenöt méhcsalád termeli a mézet, amit szabadpiacon sikerült értékesítenünk. Természetesen igény szerint a közétkeztetésbe is vissza tudunk forgatni annyi mézet, amely biztosítja a szükségleteket - mondta el Molnár Pál igazgató.


A vezető szólt arról is, hogy jelenleg a méhek gyűjtenek még, de hamarosan kezdődik a beteleltetés, amely ha jól sikerül, akkor a következő évre nézve bizakodóak lehetnek a mézmennyiség tekintetében.


-A Városgondnokság a méhek tartásán kívül baromfitartással és pecsenyecsirke előállításával is foglalkozik. Négy turnusban, évente 500-600 darab pecsenyecsirkét állítunk elő. Felhasználás tekintetében két kilogrammos korukban értékesítjük őket a lakosság körében, illetve a közétkeztetésben is, ha szükség van rá - fogalmazta meg a vezető.


A Városgondnokság az állattartás terén magáénak tudhat egy különlegességet is.
-Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a hazai kuvaszállomány nagyon leromlott és úgy gondoltuk, hogy ez ellen a Városgondnokság is tehet. Így tehát egy tudatos nemesítő munkába kezdtünk. A környező településekről összeszedtük a nemes tenyésztők által is jónak tartott kutyákat, amelyek tenyésztésbe bevonhatóak, illetve a távolabbi településekről, - mint például Sárospatak, Besenyszög -hoztunk olyan kutyákat, amelyek genetikailag idegenek ettől a területtől, tehát vérfrissítés szempontjából ildomos erre a részre hozni. Ennek eredményeképpen sikerült egy másféléves leány szukakutyát „előállítani”, amely igen jó paraméterekkel rendelkezik - tudtuk meg Molnár Páltól.


A kutyusnak egyéb paraméterei is kiválóak, hiszen a nemrégiben Szlovákiában megrendezésre kerülő nemzetközi kiállításon, első helyezést ért el nemcsak kategóriájában, hanem az egész szlovákiai kiállításon a legszebb kutyának választották.


Ahogyan az igazgatótól megtudtuk, bíznak benne, hogy egy olyan genetikai alapot fog majd biztosítani a későbbi tenyésztőmunkához, amely küllem és idegrendszer szempontjából is javítani fogja mind a hazai, mind pedig a karcagi kuvaszállományt.