Évet értékelt a polgármester

„Türelmesen és szorgalmasan kell dolgoznunk azért, hogy a beruházások megvalósuljanak”


-interjú Dobos László polgármesterrel-

Hamarosan búcsúztatjuk a 2018-as esztendőt, amely tervekben, majd munkálatokban is bővelkedett. Az idei évet a beruházások évének is nevezhetjük, hiszen számos beruházás elkezdődött, illetve befejeződött városunkban. A város vezetése fegyelmezett, takarékos költségvetéssel indította az évet, amelyet sikerült teljesíteni és megvalósítani. Az ezévi eredményekről és a közeljövő feladatairól Dobos László polgármesterrel beszélgettünk.

- Polgármester Úr! Hogyan, milyen célkitűzésekkel indult az év? Melyek voltak a legfontosabb feladatok?
- Nagy tervekkel indultunk a 2018-as esztendőben. Tudtuk, hogy az év rendkívül mozgalmas lesz, nagyon dolgos, de reméltük, hogy eredményes is, és ez be is vált. Azokat a terveket, azokat a projekteket, amiket szerettünk volna, azokat be tudtuk indítani. Ezeknek már nagyon komoly nyomai vannak a városban, amelyeket az itt lakók már érzékelhetnek is.
- Az adventi időszakra a szokásokhoz híven ünnepi díszbe öltözött városunk. Több új dísszel is bővült a díszkivilágítás.
- Természetes dolog, hogy minden évben szeretnénk egy kis meglepetéssel szolgálni, hozunk új elemeket a díszkivilágításba. Az összeg egy része, ami a rendelkezésünkre áll, azt az elhasználódott elemek pótlására használjuk fel, és új variációkat is kipróbálunk. Szeretnénk, ha örülne a lakosság, és egy nagyon szép, ünnepi hangulat varázslatait látnánk meg ebben a díszkivilágításban. Jó néhány olyan elem van, ami kiváló minőségű és látványos is. Boldog voltam, amikor az első adventi napon felkapcsolták a fényeket, egy fél óra múlva, amikor én magam is körbejártam a városunk főterét, akkor láttam, hogy már nagyon sokan fotózkodtak a díszkivilágítás fényei mellett. Ez örömmel töltött el. A költségvetésben van egy erre elkülönített rész, de pályázati lehetőséget is kihasználunk erre.
- Polgármester Úr! Az idei évet a beruházások évének is nevezhetjük. Beindultak a TOP-os pályázatok is, és számos olyan projekt van, ami már vagy befejeződött, vagy jelenleg is folyamatban van. Melyek ezek közül a legfontosabbak?
- Egyet sem emelnék ki közülük, hiszen mindegyik nagyon fontos. Van, ami állami beruházás volt, de a legtöbb, az önkormányzati pályázat útján vagy saját erőből végrehajtott beruházás. Úgy gondolom, hogy a legapróbbtól kezdve, például az elektromos töltőállomás megépítésétől kezdve a Kisújszállási út felújításán keresztül, bizony a TOP-os pályázatok is nagyon fontosak, hiszen a Városháza-Déryné energetikai felújítása kőkemény, zsebbe markoló problémát oldott meg, hiszen hatalmas épületekről van szó, tudni illik, a fűtés korszerűsítése történt meg mind a két intézményben, illetve a nyílászárók lettek kicserélve, valamint a világítás korszerűsítése is megtörtént. Ez mindenképpen egy költségkímélő beruházás volt. Kevésbé látványos, de nagyon-nagyon fontos. Sok látványos beruházásunk is volt, például a Kosárlabdaligetnek a kialakítása, de rendkívül fontos, hogy a megépült nagypályás műfüves pálya mellé tudtunk egy kis lelátót építeni, de lehetne még sorolni. Nagyon sok minden történt ebben az esztendőben.
- Az egyik nagyon fontos pályázat volt a Karcag zöldfelületeinek a fejlesztése. Mi valósult meg ebben a projektben?
- Nagyon sok részből állt ez a projekt. A két legfontosabb rész talán a két játszótérnek a kialakítása. Már régi tervünk volt, hogy a kisgyermekes családokat, az óvodákat tudjuk ezzel segíteni. Új térkövezést kapott a piacnak egy része, ott akadálymentesített lett a feljáró, új közmosdó került kialakításra a Bajcsy-Zsilinszky úton, új kerékpártároló a Városháza mögött. Tehát nagyon fontos, praktikus beruházás, és szemet gyönyörködtető, hiszen a Kossuth térnek a keleti része is megújul. Annak majd a legfontosabb elemeit tavasszal, illetve nyáron lehet igazán megtapasztalni, hiszen a növényzet megújítására is sor kerül.
- Az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a kezelésében lévő nevelési intézmények karbantartására, fejlesztésére, megújítására. Jelenleg a Zöldfa úti óvodában zajlik egy beruházás.
- A nevelés és az oktatás stratégiai fontosságú városunkban. Célunk, hogy szépen, folyamatosan minden óvodánkat felújítsuk. Erre törekszünk. Nagyon jól haladnak a kivitelezési munkálatokkal. Jelenleg a belső munkák zajlanak. Nemcsak az épület újul meg, hanem egy teljesen új, korszerű berendezést kap az intézmény.
- Az idén felújították a Kisújszállási utat, ami nem a város kezelésében van.
- Településünknek az egyik fő útvonala a Kisújszállási út. Mindenkinek bosszúságot okozott az út állapota. Nyilvánvalóan a megyei közútkezelő is jobban lobbizhatott volna, hogy hamarabb elkészüljön. Végre felújításra került, és nagy biztonsággal használhatják a karcagiak.
- Az Önkormányzat az idén szociális bérlakásokat is felújított.
- Minden rétegnek próbálunk segíteni. Lehetőségünk volt részt venni egy pályázatban, ahol 11 millió forintot lehetett nyerni szociális bérlakások energetikai felújítására, ez meg is történt.
- Az önkormányzati képviselők rendelkeznek egy kerettel, amelyből a körzetükben lévő utakat, járdákat újíthatják fel, javíttathatják ki. Az idén kihasználták-e a képviselők a keretösszeget?
- Mondhatom, hogy maximálisan kihasználták. Ez egy kétmillió forintos keret. Ha négymillió forintos lenne, akkor az is kevés lenne. Nagyon tehetséges és szorgalmas képviselők alkotják a képviselő-testületet, akik a saját körzetükben megtalálják azokat a pontokat, amire rá lehet fordítani ezt a bizonyos összeget. A fokozatosság elve alapján haladunk. Türelmesnek kell lenni, hiszen egyik pillanatról a másikra nem lehet mindent újjá varázsolni.
- Milyen pályázatok vannak még megvalósítási szakaszban?
- A kerékpárút-hálózat kialakítása kiemelendő, de nagyon fontos a Karcagi Gasztro- és Élménypark létrehozása, idegenforgalmi szempontból döntő jelentőségű lesz. Ennek az egyik eleme például a Sámándob. Ezt úgy kell elképzelni, hogy három pályázatból áll össze ez a nagy terv, egy magánerős befektetésből és egy kormányzat által meghatározott feladatból. Emiatt nagyon nehéz ezt összefésülni. Türelmesen és szorgalmasan kell dolgoznunk azért, hogy ez a beruházás megvalósuljon. Azok az engedélyek már rendelkezésünkre állnak, amik szükségesek a kivitelezés megkezdéséhez, tavasszal mindenképpen elkezdődhetnek ezek a munkálatok.
- Sportfejlesztések terén vannak-e újabb tervek?
- A műfüves lelátó mellett mindenképpen szükséges lesz majd egy öltözőrendszer kialakítása, hiszen jelenleg a Szentannai Középiskola öltözőit használják az igazolt sportolók is.
- Már tervezik a jövő évi költségvetést. Melyek a legfontosabb irányelvek, célkitűzések?
- A takarékosság. Úgy, hogy közben tudjunk továbbhaladni, hiszen folyamatban vannak egyéb más beruházások is. Ilyen például a szociális otthon felújítása. Két részből áll a projekt. Az egyik része már zajlik is. A pincerész felújítása megkezdődött, de ott is szükséges egy energetikai felújítás, amely majd akkor kezdődik, amikor a pincerész felújítása megtörtént.
- Polgármester Úr! Mit kíván az olvasóinknak a 2019-es évre?
- A Karcagi Hírmondó minden olvasójának és Karcag város lakosságának azt kívánom, hogy olyan elánnal tudjanak a jövőben is élni és dolgozni ebben a városban, mint ahogyan az én munkatársaim teszik ezt. Nagyon büszke vagyok rájuk. Azokra is, akik a Városházán dolgoznak, de kiváló intézményvezetőkkel rendelkezünk, akik megérezték, megértették azt, hogy mi a városvezetőknek a célja ebben a ciklusban, és eszerint dolgoznak, mint ahogyan az intézményi dolgozók is. Kívánok jó egészséget, áldott karácsonyt és nagyon boldog új esztendőt, sikerekben, gazdagságban.
- Köszönöm szépen az interjút!
Balogh Andrea