”Alkalmazkodj okosan!” - klímatudatos települések konferenciája

”Alkalmazkodj okosan!” - klímatudatos települések konferenciáját tartották a Déryné Kulturális Központban pénteken.Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter előadásában hangsúlyozta: a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül az élet minden területére hatással van. Meghatározza természeti környezetünket, érinti a város lakosságát a mezőgazdasági termelés és életkörülmények szempontjából is. A klímaváltozás nagyon komoly kihívást jelent, víztakarékos módszerek, öntözési megoldások kellenek. Egyik lehetőség az agrárerdészet, de a precíziós mezőgazdálkodásban is komoly lehetőség van, de a szárazságtűrő karcagi tájvetőmagok is fontosak - vázolta a lehetőségeket a tárcavezető.


- Olyan változások zajlanak a Kárpát-medencében, amihez a mezőgazdaságnak is alkalmazkodni kell. Azok a módszerek, melyeket a növénytermesztésben, állattenyésztésben, kertészetben 20-30 éve alkalmaztunk, elavultak. Az új technológiai lehetőségeket el kell juttatni a gazdákhoz. Ez versenyfutás az idővel, hiszen a klíma olyan gyorsan változik, hogy az alkalmazkodásra nagyon hatékony kutatásokra van szükség, a NAIK ebben tud segíteni - mondta dr. Gyuricza Csaba főigazgató.


- Nem kötelező feladat megyénkben a környezetvédelem, hanem önként vállalt - mondta Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, aki szólt azokról a programokról, melyet indítottak - csatlakozás a TeSzedd!-hez, Tiszta tó a Tisza-tó - ezekbe bevonják a gyerekeket is. Emellett szelektív hulladékgyűjtő edényeket is kihelyeztek a tó körül, együttműködünk a Vízüggyel, a Karcagi Kutatóintézettel, az Agrárkamara szakembereivel a természet védelméért.


- Elkészült a megyei klíma stratégia, ezzel egyet léptünk abba az irányba, hogy megőrizzük a tájat olyannak, amilyennek szeretnénk gyermekeinknek is továbbadni - mondta az elnök.