A farsangra készülnek

A farsangra készülnek a gyerekek a Madarász Imre Egyesített Óvoda mind a 31 csoportjában.

Az elkövetkezendő hetekben a gyerekek mondókákat, verseket tanulnak, álarcot készítenek, hogy elűzzék a telet.

A farsangi mulatságokra készülnek a Madarász Imre Egyesített Óvoda csoportjai. A jelmezbe öltözés régi hagyomány az intézményben, de az óvónők nagy gondot fordítanak arra is, hogy a gyerekek megismerjék a farsangi néphagyományokat, verseket, mondókákat.

- Az óvodáinkban a téli szünet után mikor jöttek a gyerekek, nagy örömünkre szinte teljes létszámmal volt minden óvodánk. Január 6-a után megkezdődnek a farsangi előkészületek. 31 óvodai csoportunk van és mondhatom azt, hogy nagyon színes és gazdag a farsangi kínálat, hiszen nem sablon formájában zajlik mindenhol egyformán, hanem különböző formában valósulnak meg a farsangi programok és előkészületek. Vannak olyan óvodák, ahol szülőkkel közösen játékokat szerveznek, munka délelőttök, délutánok vannak, nagy közös játék a farsang együtt a szülőkkel. Van olyan óvodánk, ahol a hagyományos, beöltözős farsang zajlik, ahol a gyerekek színesebbnél, színesebb maskarába öltöznek és így közös műsorral készülnek a szülőknek. Vannak olyan óvodáink, ahol a farsang akár 2-3 napig is tarthat, benn az óvodai csoportban délelőttönként az óvó nénikkel csúfolódókat játszanak, felelevenítik a farsanghoz kapcsolódó hagyományokat, úgyhogy nagy színes és gazdag ez az időszak az óvodánkban. Ez február végéig zajlik le, tehát az elkövetkezendő hetekben mind a 31 óvodai csoportban a farsangra készülnek és a farsangot a szülőkkel közösen együtt ünneplik és élik meg ennek a hagyománynak a szépségeit az óvodás gyermekeink. Kiemelten fontos a néphagyomány ápolás az óvodánkban, különösen a három művészeti óvodánkban, itt felelevenítik azokat a régi népi hagyományokat, amit a gyerekek óvodás szinten megértenek, elfogadnak játékossá téve. Az ehhez kapcsolódó dalokkal, versekkel, gyermekjátékokkal ismerkednek, amelyeket közösen játszanak, mondókáznak és élvezik ennek az időszaknak a vidámságát. A gyerekek, amikor már elkezdődik a farsangi készülődés akkor a legkülönbözők jelmezekbe szeretnének bújni. Ezt különböző formában oldják meg az óvodákban, van ahol teljes beöltözős jelmezekben farsangoznak a gyermekek és vannak olyan óvodák, ahol nagyon nagy jelmeztár van az óvodában és ezeket használják a farsangi időszakban. Sok fejmaszkunk van, amit a gyerekek a közös játékokhoz fölvesznek, használnak és együtt élvezik ennek az időszaknak az örömét.

A Madarász Imre Egyesített Óvoda projekthetek keretében ismerteti meg a gyerekekkel a farsangi hagyományokat, népszokásokat. Az álarcok készítése mellett, a télűzést is megismerik a gyerekek.

- A projektek azok úgy működnek, hogy 2-3 hetes tervezési ciklusban terveznek az óvodapedagógusaink a mindennapokban. Ilyenkor valamennyi nevelési területünk, tevékenységi területünk ahhoz a témakörhöz kapcsolódik. Tehát ha farsang, akkor minden a farsangról szól. A kézműves tevékenységekben megjelenik az álarc készítés, a különböző kis sapkák készítése, a farsangi szemüvegek készítése. Megjelennek a mese, vers területén azok amik a farsanghoz tartoznak, azok a mondókák, azok a néphagyományban megjelenő rigmusok, amelyek a farsangi időszakot színesítik. A környezeti nevelés területén is, ilyenkor kiviszzük a gyerekeket, megismertetjük ezzel az időszakkal. Ez ugye egy télűzés is a farsangi időszak, ilyenkor mi is próbáljuk a természetet arra sarkalni, hogy farsangolunk, vígadunk és várjuk a jó időt. - mondta Gulyás Ferencné intézményvezető.