RENDŐRSÉGI AKCIÓ KARCAGON

A figyelemfelhívás a célja a rendőrség őszi, téli balesetmegelőzési kampányának.

A Látni és Látszani programban az autósok figyelmét a megváltozott környezeti viszonyokra hívják fel!

A figyelemfelhívás a célja a rendőrség őszi, téli balesetmegelőzési kampányának. A Látni és Látszani programban az autósok figyelmét a megváltozott környezeti viszonyokra hívják fel!


- Országos Balesetmegelőzési kampányt indított a Rendőrség. Ennek a kampánynak a neve a Látni és Látszódni. Ez az őszi és a téli időjárásra való átállssal kapcsolatos dolog. Elsősorban a gépjárművek műszaki állapotát ellenőrzi a rendőrség, illetve egy figyelemfelhívó kampányt indítunk, hogy nem csak a járműveket kell felkészíteni a téli időjárásra, hanem a gépjármű vezetőknek is át kell állni a téli időjárással kapcsolatos vezetési stílusra. - mondta Jene József őrnagy.

A kampányt a Karcagi Rendőrkapitányság egy külsős autószerelő céggel végzi.

- Ingyen és bérmentve a rendőrségi intézkedés során átvizsgáljuk a járműveket. Megnézzük azokat a paramétereket ami a téli közlekedéshez alapvetően fontosak, a téligumi meglétét, azt, hogy az ablaktörlő folyadék a téli viszonyoknak megfelelő legyen, annak a faggypontjára. Figyeljük az ablaktörlő lapát állapotát, világítóberendezés vizsgálatot csinálunk és felhívjuk a vezető figyelmét arra, hogy megváltoztak az időjárási körülmények, ennek megfelelően közlekedjenek. A rendőrség ebben az akcióban nem büntet, csak felhívja a figyelmet a hiányosságokra. - hangsúlyozta a közlekedésrendészeti osztály vezetője

Több évre visszatekintő múltja van a kampánynak, amely pozitív eredményeket mutat.

- Úgy gondolom, hogy egyre felelősségteljesebbek a gépjárművezetők, felkészültek a téli időjárásra, vagy éppen már folyamatban van a felkészülésük.


Rapiné Hosszú Éva autóját is ellenőrízték az akció keretében. Nála mindent rendben találtak, hiszen felkészült a télre. Ezt javasolja a többi autósnak is.

- Így a tél közeledtével fontos a téligumi lecserlése. Jönnek a ködös, párás idők, lefagyhat a szélvédő, gondoljunk arra, hogy fagyálló folyadékot öntünk a tartájba. Hölgyeknek hasznos például a spré a táskába, ami a zár befagyása ellen segíthet, hogyha jönnek a mínuszok és természetesen vezessünk óvatosabban. Mindenkinek javaslom, hogy forduljon szakemberhez.

Az akcióhoz egy autószerelő cég is csatlakozott, akik hasznos tanácsokkal tudják ellátni a közlekedőket.

Elsősorban a világítást, az ablaktörlőt, a téligumi meglétét, a gumik állapotát, a hűtőfolyadék szintjét és fokát ellenőríztük. Az akkumulátorok állapotát szemrevételezéssel ellenőrízzük, de ha akksi öreg akkor már savas lehet a pólusa és nehezebb indulást eredményezhet. A világítást nézzük elsősorban, mert a hideg ködös időben fontos, hogy jól lássunk az utakon. Alapvetően jól felkészültek az autósok, apró világítás hibák előjönnek, sokan még a téligumi cserét nem végezték el, de azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan jelentkeznek az autósok gumicserére. - mondta az akcibóan részt vevő autószerelő cég nevében Rómer János.