Édes hazánk arany szabadságunk

A karcagi Városházán tartották a Kunszövetség egyesület „Édes hazánk, arany szabadságunk” című, a Jászkun önmegváltás 275. évfordulója alkalmából a Kis- és Nagykunság településein,

 

valamint a szórvány kun településeken élő középiskolás diákok számára meghirdetett pályázat ünnepélyes eredményhirdetését.

A megjelent pályázókat, a felkészítő pedagógusokat, a megjelent érdeklődőket a Kunszövetség nevében Pandur Zoltánné köszöntötte,s mint mondta, sajnos a járvány sújtotta időben csak szűk körben ünnepelhetjük a pályázókat, aki vállalták a megmérettetést és időt, energiát szántak pályamunkájuk elkészítésére.

A pályázatokat két - esszéírás és videofilm készítés - kategóriákban lehetett beadni. Az esszéket maximum 5 oldal terjedelemben, a videofilmeket 4 perc 59 másodperc időtartamban. Feltétel volt, hogy a pályamű tükrözze a Redemptio jelentőségét, a pályázó lakóhelye, családja, közössége kötődését az önmegváltás emlékezetéhez.

Esszé kategóriában 4, videofilm kategóriában 1 pályamű érkezett. Bár kevés pályázat érkezett, de a pályamunkák színvonala kárpótolta a szakmai zsűrit is a mennyiségi hiányérzetben. Négy karcagi, - akik mindannyian a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulói - és egy, az Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Technikum és Szakképző Iskola diákja küldött pályamunkát.

A pályázatok bírálatát az egyesület szakmai munkáját segítő Szakmai Tanácsadó Testület tagjai: dr. Bartha Júlia, dr. Nagy Molnár Miklós és dr. Varga Ferenc végezték.

Véleményüket figyelembe véve született meg a döntés. Az esszépályázatok közül egy pályázat nem felelt meg a kiírás formai követelményének, de ezt a bírálók nem értékelték negatívumként, mert olyan színvonalas, személyes indíttatású, olvasmányos, szakirodalmat felhasználó munka született, amelyet öröm volt olvasniuk. A további három esszépályázat közül egy kiemelkedő munka született, mely dolgozat írója szépen felépítette mondanivalóját, széles körben érintette és teljes mértékben megfelelt a pályázati felhívásban megfogalmazott céloknak. A további két pályázó dolgozata is kiváló munka, teljes áttekintést nyújt a kunok életéről, nyelvük eredetéről, a kun kiváltságokról, azok elvesztéséről, visszaszerzéséről. A dolgozatok megemlítik a nagykun kapitányok választását, a Kun Világtalálkozókat, írnak az egyesület hagyományőrző tevékenységéről.

A videofilm készítésben egy pályázat érkezett, külön dicséretes, hogy a film készítője az esszépályázat kategóriában is nyújtott be dolgozatot. A film "Egy család, egy szívdobbanás" címet kapta, saját forgatókönyv alapján készült.

A Szakmai Tanácsadó Testület tagjainak és koordinátorának javaslatait figyelembe véve az egyesület elnökségének döntése értelmében az 1. díjat Szendrei Nóra, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulója kapta 30.000,- Ft díjazással. Csontos Gergő, Kovács Zoltán, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulói, valamint Mezei Viktória, az Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Technikum és Szakképző Iskola tanulója Különdíj elismerésben részesültek, személyenként 20-20 ezer forint díjazással. Ezen felül, Csontos Gergő videofilm pályázatáért szintén 20 ezer forint díjazásban részesült.

A díjakat F. Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke adta át a pályázóknak és a felkészítő-támogató pedagógusoknak dr. Pintér Zoltán Árpádnak és Major Jánosnak, majd megköszönte a pályázók, a diákokat segítő pedagógusok munkáját, a szülők támogatását, s arra kérte őket, a jövőben is éljenek a pályázat lehetőségével, kutassák múltunkat, ápolják értékeinket, hagyományainkat.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14