Print this page

VADÁLLOMÁNY TÉLI ETETÉSE

A vadkár elkerülése érdekében fontos a téli vadetetés.A vadállomány téli etetése elengedhetetlen az állatok jó kondíciójának megőrzése érdekében.

A vadon élő állatok ellátása megfelelő mennyiségű és minőségű takarmánnyal ugyanakkor jelentős munkát és anyagi erőforrást igényel a vadgazdálkodóktól. A téli takarmányozás időtartama rendszerint 100-120 napig tart (általában decembertől március végéig), de az időjárási viszonyoktól függően ez az időtartam változhat.
A rőtvadak takarmányadagját, a szénát például az állatok napi szükségletének megfelelő mennyiségben kell kihelyezni az etetőbe.

A vaddisznó takarmányozását akkor kell rendszeresen és intenzíven végezni, amikor a makktermés gyenge, illetve magas a hótakaró. Azokon a területeken, ahol a vadkár elkerülése különösen fontos, az életfunkciók fenntartásához szükséges mennyiségnél több takarmányt érdemes kitenni.


Az apróvadak esetében szintén fontos a téli etetés. A fácángazdálkodásban például a madarakat az ellátás során olyan területekhez lehet kötni, ami a legjobb védelmet nyújtja számukra az időjárással és az ellenségekkel szemben.