Print this page

Állami tulajdonba kerül a karcagi Járásbíróság épülete

A Kormány döntése értelmében a karcagi önkormányzat tulajdonában álló Karcagi Járásbíróság - Karcag, Kossuth tér 5. - állami tulajdonba kerül. A Pénzügyminisztériumban Varga Mihály pénzügyminiszter és Szepesi Tibor, Karcag polgármestere írta alá pénteken a karcagi önkormányzat és a magyar állam közötti ingatlanszerződést. Az aláíráson jelen volt F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, földügyi kormánybiztos.

A Kormány döntése értelmében a karcagi önkormányzat tulajdonában álló Karcagi Járásbíróság - Karcag, Kossuth tér 5. sz. alatt - állami tulajdonba kerül, azaz a bíróság, lakóház, udvar, kereskedelmi egység megnevezésű, 3515 m² területű ingatlant a bejegyzett vezetékjogokkal és az ingatlanon fennálló bérleti- és használati jogviszonyokkal terhelten megvásárolja a város önkormányzatától. A vételár 396 millió forint, amely független ingatlanforgalmi szakértő által meghatározott forgalmi érték.

Karcag főterén a Járásbíróság még Madarász Imre református lelkész, országgyűlési képviselő kezdeményezésére épült fel 1891-ben. Az egyemeletes épület azóta is bíróságnak és ügyészségnek ad otthont. Jelenleg a Karcagi Járási Ügyészség, valamint a Karcagi Járásbíróság, illetve több üzlet (cukrászda, ruhabolt, vegyesbolt, stb.) található az épületben.

Évekkel ezelőtt a megyei főügyészség és a bíróság is jelezte az önkormányzatnak, hogy zsúfoltak az irodák, a nem megfelelő körülmények az ügyfélfogadást és az ügyintézést is befolyásolják. Megfogalmazódott az igény: a fontos közfeladatokat ellátó szervezeteket feladatukhoz méltó körülmények közé helyezzék el. Ennek érdekében az Önkormányzat felkérésére 2016 márciusában elkészült egy vázlatterv. Ennek lényege, hogy a most megvásárolt ingatlan egy része felújításra, egy része pedig elbontásra kerülne, helyére új épület kerülne felépítésre.

Az így kialakult együttes-épület emeleti szintjén és a tetőtérben kapna helyet a bíróság és az ügyészség megújult környezetben, az alsó szinten pedig üzletsor kerülne kialakításra.