" Kis mesémnek helyet kérek”

A Nemzeti Tehetség Program keretében " Kis mesémnek helyet kérek” c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa utcai óvodájában

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” című, azonosító számon szereplő NTP-SPEC-22-0109 „Kis mesémnek helyet kérek” elnevezésű nyertes pályázat 2022 július és 2023 júniusa között valósult meg. Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa utcai óvodájában.

 

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 1.301.000 Ft.

 

A pályázati programban az óvoda „Mesetarisznya” nyelvi tehetséggondozó műhelye vett részt 10 gyermekkel Csapóné Horváth Marianna tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

 

A 60 órás program célja a mesék, versek iránt érdeklődő gazdag fantáziával rendelkező gyermekek, mesék, versek iránti szeretetének elmélyítése, a mesei varázslattal a mindennapi életben is fontos értékrend - önbizalom, tisztelet, szeretet, hűség, kitartás – kialakítása. Ismereteik bővítése a néphagyományokkal, népszokásokkal való ismerkedés által. A műhelyfoglalkozások során a gyermekek intellektuális érzelmei – kíváncsiság, alkotási vágy, öröm, sikerélmény, identitástudat – gazdagodtak a mesei élmények átélése, a néphagyományokkal való ismerkedés során.

 

Az élményszerző, gazdagító és lazító programok biztosították a projektek élmény és felfedező központúságát, jártunk a Városi Könyvtárban, a Györffy István Nagykun Múzeumban, a Fazekasházban, a „Földbe vájt kunyhónál”, a közeli csatornaparton. Népi iparművészettel, gyöngyfűzéssel, korongozással, csuhé bábkészítéssel, a kunhímzéssel is megismerkedhettek a gyermekek. Debrecenben a Vojtina Bábszínházban, az „A halász és a nagyravágyó felesége” című előadáson vettünk részt, ahol élményeket, ismerteket szerezhettek a bábozásról. A bábjáték összetett élményt nyújtott, hiszen a gyermek teljes személyiségét fejleszti, esztétikai élményt nyújtva, az érzelmi fejlődést támogatva.

 

Csapóné Horváth Marianna

tehetséggondozó óvodapedagógus

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek