“Kismesterségek és a mai modernkor eszközei az óvodások életében”

A Nemzeti Tehetség Program keretében “Kismesterségek és a mai modernkor eszközei az óvodások életében”  c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár utcai „SZIM” óvodájában

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” c. kiíráshoz A pályázati kategória kódja: NTP-SPEC-22-0085 „Kismesterségek és a mai modernkor eszközei az óvodások életében” elnevezésű nyertes pályázat 2022. szeptember és 2023. június között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár utcai „SZIM” óvodájában.

 

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 1.401.000Ft.

 

A pályázati programban az óvoda SZIM-művészek térbeli-vizuális tehetségműhely vett részt 10 gyermekkel Tóthné Török Judit tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

 

A 60 órás program célja, hogy a tehetségműhelybe járó gyermekek a műhelymunka során ismerjék meg a karcagi népi hagyományokat, kismesterségeket, jeles napokat, családi élet népszokásait. Élmény- és múzeumpedagógiai módszerek alkalmazásával, helyi népművészek munkáinak megismertetésével a kun értékek átörökítése, a kun öntudat megéreztetetése, erősítése. A tehetségígéretes gyermekek ismerkedjenek meg különböző anyagokkal, egyszerű munkafogásokkal, technikai alapelemekkel, valamint egészüljenek ki a digitális eszközök adta lehetőségekkel. Alakuljon a szép iránti nyitottságuk, igényességük, esztétikai érzékenységük. Ismerjék fel, hogy a digitális eszközök nem csak játékra valók, hanem vele is lehet szépeket alkotni, pozitív érzelmi hatást elérni. Fejlődjön szabad önkifejező képességük a pozitív érzelmi viszonyok kialakításával, erősítésével a kun néphagyományok megismerése által. A gyermeki személyiség harmonikus fejlődése érdekében vidám hangulatú, ötletgazdag alkotó tevékenység kialakítása, ahol a gyermekek jól érzik magukat, szívesen vesznek részt az alkotó tevékenységekben. Közös élményszerzési lehetőségek szervezése a gyermekek kreativitásának kibontakoztatására. A közös programok komplex, átfogóbb feldolgozást biztosít.

 

Az élményszerző, gazdagító és lazító programok megalapozták, valamint megerősítették a gyermeki kreativitást. Megtekintettük a Györffy István Nagykun Múzeum kiállítását, csatlakoztunk a Szent Pál Marista Általános Iskola farsangi felvonulásához, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében a fákkal körülölelt ösvényen sétálva csodálhattuk meg a tájunkra jellemző növényeket és állatokat. Ellátogattunk a Szélmalomhoz, ahol megismerhettük a molnár szakma nehézségeit és csodálatos eszközeit. Végül pedig Debrecenbe utaztunk el a Vojtina Bábszínházba, ahol a Szőlőszem Kálmán mesedarabot nézhettük meg, majd a Főtéren egy nagy séta után tértünk vissza élménybeszámolóval az óvodánkba.

Tóthné Török Judit  tehetséggondozó óvodapedagógus

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek