Print this page

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés ülése

Vármegyeháza, 2023. május 26. (péntek) 10.00 óra

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés mai ülésén a vármegye közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló mellett a képviselők elfogadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2022. évi zárszámadási rendeletet, a 2022. év ellenőrzési jelentést, döntöttek az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójáról szóló országgyűlési határozathoz való csatlakozásról, valamint zárt ülés keretében határoztak azon személyek és közösségek köréről, akik idén a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat kitüntető díjait megkapják.

Dr.Rádi Norbert, r.dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye rendőr-főkapitánya a vármegye 2022. évi közbiztonsági helyzetével kapcsolatos beszámoló tárgyalásakor szóbeli tájékoztatójában elmondta, hogy térségünk bűnügyi helyzete szélsőségektől mentesen alakult. A regisztrált bűncselekmények száma 2021-hez képest kis mértékben emelkedtek a tavalyi évben, ugyanakkor a kármegtérülési érték nagymértékben nőtt. Ez utóbbi mutatószám azt jelenti, hogy az egyes bűncselekményekhez kapcsolódóan a vagyon-visszaszerzési tevékenység hatékonyabb és eredményesebb volt tavaly. Elhangzott, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegye bűnügyi fertőzöttsége jelentősen az országos átlag alatti. A közlekedésbiztonsági helyzettel kapcsolatban a rendőr-főkapitány kiemelte, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek 2020-hoz ( 547 db) képest 9,1 %-os csökkenést mutattak 2022-ben (497 db), és az idei évben 21 %-os a csökkenés 2020 hasonló időszakához képest. A rendőr-főkapitány kitért a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság illetékességi területén, azaz mintegy 585 folyó kilométeren zajló munkára is. A közbiztonsági beszámolót a Vármegyei Közgyűlés egyhangúlag fogadta el. Dr. Rádi Norbert közelmúltban történt dandártábornoki kinevezéséhez a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat és a Közgyűlés nevében Hubai Imre, a Vármegyei Közgyűlés elnöke gratulált.

A képviselők 3.369.354.698 Ft bevételi és kiadási főösszeggel elfogadták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2022. évi költségvetésének teljesítéséről és a zárszámadásról szóló rendeletet, a Vármegyei Önkormányzati Hivatal szakmai tevékenységéről szóló beszámolót és a tavalyi év ellenőrzési jelentését.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területrendezési Terv 2022. évi hatályosulásáról szóló tájékoztatóban szerepel, hogy a jövő egyik nagy kihívását jelenti majd a települések számára a kötelezően alkalmazandó ún. E-TÉR rendszer megismerése és rutinszerű alkalmazása. A főépítészi tevékenységről szóló jogszabály (190/2009.(IX.15) Korm.rendelet alapján a vármegyei főépítész a vármegyei önkormányzat nevében véleményezi az illetékességi területét érintő településrendezési terveket. Tavaly ez 28 esetben történt meg. A munka során a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területrendezési Tervben szereplő szakmai előírások minden esetben érvényesítésre kerültek.

A testület tagjai elfogadták a Vármegyei Önkormányzat 2022. évi környezetvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót. 8 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadták az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójáról szóló 5/2023. (III.31) országgyűlési határozathoz történő csatlakozást.

Zárt ülésen döntöttek azokról a személyekről és közösségekről a vármegyei közgyűlési képviselők, akik az augusztus 20-ai állami ünnephez kapcsolódó vármegyei megemlékezésen átvehetik majd a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat kitüntető díjait.

Az ülés végén taggyűlés keretében fogadták el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022. évi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint az idei évi üzleti tervet. Döntés született arról is, hogy az Ügynökség nevében a megyei szó vármegyeire módosul a jövőben.

Szolnok, 2023. május 26

Infokarcag