Print this page

XII. ROMA PROJEKT MEGNYITÓJA

1990-ben a lengyelországi Serockban tartották a 4. Roma Világkongresszust, amelyen április 8-át kikiáltották Nemzetközi Roma Nappá.

A Karcagi Arany János Általános Iskola XII. Roma projektének megnyitóján részt vett Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, Varga Mici István, a Karcagi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója és Kissné Soós Ágnes szakmai igazgatóhelyettes, Török Csilla, a KÁIAMI igazgatóhelyettese, Kovácsné Szendrei Borbála nyugalmazott intézményvezető, Ládiné Roncsek Ilona, a Roma projekt megálmodója.

- 1990-ben a lengyelországi Serockban tartották a 4. Roma Világkongresszust, amelyen április 8-át kikiáltották Nemzetközi Roma Nappá. Azért ezt a napot választották, mert húsz évvel azt megelőzően kezdődött a London melletti Chelsfieldben az első Roma Világkongresszus, ahol Magyarország képviselői is tanácskoztak a cigányok helyzetéről. Itt jelentették ki, hogy a cigány népcsoportok egyazon nemzet tagjai, egységesen romáknak nevezik őket. Itt fogadták el a Romániai Romák Általános Szövetsége által tervezett zászlót, mely a mennyet és földet jelképező kék-zöld sávból és a vándorló életmódra utaló vörös kerékből áll. Itt fogadták el a nemzetközi cigány Himnuszként a Gyelem, Gyelem című dalt és az Opre Roma! jelmondatot.

Április első hétvégéjén cigány származású művészek szervezésében ünneplik a roma kultúra napját Magyarországon - hangzott el Molnárné Balogh Éva tanítónő megnyitójában, majd a jelenlévők elénekelték a „magyarországi cigányság Himnuszának” tekintett „Zöld az erdő, zöld a hegy” kezdetű dalt, melyet az iskola diákjainak irodalmi összeállítása követett.
A cigány népismeret tanórák és a cigány kultúra foglalkozások kiegészítéseként született meg az immár XII. alkalommal megrendezésre kerülő Roma projekt rendezvénysorozat, ezt idézték fel fotókon, majd a köszöntő után jelképes ajándékkal és oklevéllel köszöntötte Szentesiné Nánási Tünde igazgató azokat, akik segítették a roma projekteket.

Szepesi Tibor polgármester, Sági István tankerületi igazgató, Kissné Soós Ágnes szakmai igazgatóhelyettes, Varga Mici István elnök egy-egy virágcsokorral köszöntötte Molnárné Balogh Évát, aki a nemzetközi roma nap alkalmából Balázs János-díjat vett át a roma kultúráért és oktatásért, a hátrányos helyzetű emberek felzárkózásáért tevékenykedéséért.

A köszöntés után megnyílt az iskola volt tanítványának, Tóthné Balog Erzsébetnek a Lélek tükre címmel kamara kiállítása. Első akrilképe 2022. október 12-én készült el, ma már sokféle technikát alkalmaz. Hobbi szinten próbálgatja tudását, műveit érzelmei, lelkivilága aktuális állapota, hangulata határozza meg. Saját tudását autodidakta módon fejleszti, gyarapítja. Örömmel tölti el, hogy érdeklődnek a festményeit, most be is mutathatja.

Infokarcag