OLVASTAD MÁR? PRÓZAMONDÓ VERSENY

Szabó Péterné gyermek-könyvtárossal beszélgettünk az Olvastad már? elnevezésű prózamondó verseny előtt a Csokonai Könyvtárban arról, hogy a versenyzők nemcsak mesélnek, hanem ajánlják másoknak is kedvenc könyvüket.

- Az Olvastad már? című versenyt 2019-ben hirdettük meg először, nem titkolt vágyunk az, hogy igazából ez nemcsak prózamondó verseny, hanem egy kicsit az olvasás népszerűsítő programunk része is. A mai zsűritagok is főleg magyar szakos tanárok, dr. Kasuba Jánosné a könyvtáros tanárok munkaközösségének vezetője, Petri Lajosné nyugalmazott magyar szakos tanárnő, Gánóczy Ferenc, a Szentannai Sámuel Református Gimnázium és Kollégium magyar szakos tanára, illetve Hangyási Tiborné kolléganőm, magyar szakos tanár és könyvtáros - sorolta Szabó Péterné az előzményeket.

- Most nem volt kötelező, mindenki a kedvenc könyvét hozta.
- Igazi profi előadók is vannak az indulók között, hiszen van olyan nyolcadikos, akit elsős kora óta volt szerencsém zsűrizni, illetve nézni. A mesemondó verseny folytatásaként jött ez a verseny létre, a pedagógusok kérték, hogy ezek a tehetséges gyerekek ne fejezzék be a prózamondást a negyedik osztállyal, a felső tagozatban is lehessen rá alkalmuk, hogy megmutassák mennyire ügyesek.

- Korcsoportonként van a verseny: az ötödik-hatodik, hetedik-nyolcadik osztály külön méri össze az erejét kedvenceikkel.
- Nagy kedvenc Nógrádi Gábor, aki mindig, de Móra Ferenc történet is van, illetve a klasszikusokból is mindig csurran-cseppen bele, de örülök, hogy a fiatalok a kortárs irodalmat is forgatják, mert az is nagyon jó. A feladat nemcsak prózamondás, hanem a verseny egyfajta kritériuma az is, hogy kedvet kell kelteni a közönségben az adott könyv elolvasásához, hogy mások is kedvet kapjanak hozzá.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14