A VÍZ VILÁGNAPJÁT ÜNNEPELTÉK A ZÖLDFA UTCAI ÓVODÁBAN

Harsányiné Szabó Ilonával, a Zöldfa utcai Óvoda tagóvoda-vezetőjével beszélgettünk, miközben a csoportszobákban a víz világnapját ünnepelték az óvodások, minden csoportban más-más módon.

- A környezeti nevelést óvodánk nagyon hangsúlyosan kezeli, hiszen 2017 óta Örökös Zöld óvoda vagyunk. A környezet megláttatásán túl a zöld jeles napok megünneplése is nagyon fontos hagyományként működik az óvodánkban - mondta az óvodapedagógus.

- A víz világnapján igyekeztünk komplex tevékenységeket bemutatni más- más módon, hiszen az óvodapedagógusok érdeklődése köre más. Van, akit a drámajáték, vagy a környezeti nevelés, a kísérletezés érdekel - ennek megfelelően tudták megmutatni a gyerekeknek a víz hasznát, a vízről tanultakat.
- Ezen a napon a vízről sok új ismerettel gazdagodtak a gyerekek, kísérleteztek a szabadban és az udvaron is.
- Igen, nagyon hangsúlyosan kezeljük, hogy élményszerű legyen ez a gyerekeknek, így játékokat, tapasztalatot, megfigyeléseket, vizsgálódásokat végezhettek ebben a témában. A játékok is az újrahasznosítás jegyében készülnek, ezzel is a gyerekeknek szemléletét szeretnék formálni, a gyerekeken keresztül pedig majd a szülőkét is - hangsúlyozta a szakember, majd megmutatta az egyszerű kis vizes bemutatót papírvirágból.

- A többi csoportban is az óvó nénik, pár forintos dolgokból csodákat műveltek a gyerekekkel.
- Igyekszünk egy-egy témát komplexen feldolgozni. Minden tevékenység központunkban megjelennek a játékok. Olyan dekorációt hozunk a gyerekeknek, ami mind ezt a hangulatot fokozza, még szebbé, még élmény telibbé teszi és elvarázsolja a gyerekeket, mert úgy gondoljuk, hogy az élmények, a játékok, ha a gyerek örömmel végzi, megmaradnak benne és át tudja adni szüleinek, testvéreinek is.
- Az ablakokban már kelnek a joghurtos dobozkákban az elvetett magok, amelyek az udvarra, a konyhakertbe kerülnek majd, de fát is ültettek ezen a zöld jeles napon.
- Készülünk a következő zöld jeles napunkra, a Föld napjára, amikor majd a szülők segítségével egy gyermek egy palánta akciót hirdetünk. Még a kiskert előkészítése, az udvarrendezés folyik, a fák metszésének, ültetésének van az ideje.

A mai napon a víz világnapja alkalmából szeretnénk egy májusfát ültetni a gyerekekkel, és azt gondozva megfigyelni milyen csodálatossá teszi a víz a környezetünket, mert hogyha a növényeknek, állatoknak, az embernek nélkülözhetetlen a víz. A héten még vizes kísérleteket fogunk végezni, szeretnénk elmenni a közeli csatornához, hogy a vizes élőhelyeket is megmutassuk a gyerekeknek, ezáltal is olyan tapasztalatokhoz, élményekhez juttatni őket, ami még egyszerűbbé teszi a vizestéma feldolgozását.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek