Print this page

Természeti értékek az északi temető területén

Nt. Koncz Tibor esperessel beszélgettünk arról, hogy milyen természeti értékek találhatóak meg a karcagi északi temető területén.

-A Nexus Közösség kezdeményezése irányította rá a figyelmünket arra, hogy milyen természeti értékek vannak a karcagi északi temetőben. Olyan növénytársulások, és állatvilág található meg ebben a temetőben, amely ritka. Oka megtelepedésüknek az, hogy kiesik az emberi jelenlét, még a temetőn belül is, a megszokott működési rendből. Ezért volt lehetőségük, hogy ezek a növények megtelepedjenek és színesítsék a környezetet - fogalmazta meg gondolatait az esperes.

Mint kiderült ezen a helyen valóban olyan növények vannak, amelyek országos jelentőségű, védett növények. Ezeknek a növénytársulásoknak a feltérképezése jelenleg is folyamatban van. Koncz Tibor esperes arról is szólt, hogy olyan madarak vannak jelen a temetőben, amelyek háborítatlanul tudnak élni, és a természet erejéről bizonyságot tenni. A későbbi időszakban a temetőbe érkezők figyelmét is fel kívánják hívni ezekre a természeti értékekre, ezáltal is gondot fordítva arra, hogy ahogyan eddig is, ezután is meg tudjon maradni eredeti szépségében természeti kincsünk ezen része.

Brehó Mónika