Print this page

HIÁNY VAN GYÓGYSZEREKBŐL

Több gyógyszerből is tartós hiánnyal kell szembenéznie a betegeknek és a patikáknak az utóbbi hetekben-hónapokban.

Egy-egy készítmény esetében korábban is előfordult átmeneti hiány, az újdonság inkább abban van, hogy bizonyos termékekből hosszú ideje nem érkezik számottevő mennyiség a patikákba a nagykereskedőktől.

A problémát fokozza, hogy több esetben olyan gyógyszerekről van szó, amelyeknek nincs megfelelő helyettesítője. A jelenség számos nyugat-európai országot érint, de hasonló nehézséggel néznek szembe például Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

A gyógyszerhiány okai között az orosz–ukrán háborút, az energiaválságot, a termelési láncok felbomlását, a csomagolóanyagok hiányát, valamint a megugró előállítási és szállítási költségeket emlegetik a szakértők.

Három olyan készítményt vagy termékkört érint jelenleg a készlethiány, amelynek helyettesítése nem megoldható.
Ezek közé tartoznak a tisztán amoxicillintartalmú antibiotikum készítmények, amelyből leghamarabb tavaszra ígéri a következő szállítást a nagykereskedő.

Bár vannak a piacon más antibiotikumok, bizonyos esetekben ez számít a leghatásosabb és legbiztonságosabb hatóanyagnak.

Szintén hónapok óta hiánycikk a szemaglutidtartalmú, cukorbetegségek kezelésére szánt injekció. Ez népszerű készítménynek számít a cukorbetegek körében, ezért is probléma az ellátási hiány.

Több helyen okoz gondot, hogy a helyettesítő gyógyszer is kifogyott a raktárakból.

Szalay Annamária gyógyszerész érdeklődésünkre elmondta, hogy mindenkinek segítenek a hiánykészítmények más, hasonló összetételű készítménnyel való kiváltásában.