VÍZÓRA TÉLIESÍTÉSE

VÍZÓRA TÉLIESÍTÉSE

VÍZÓRA TÉLIESÍTÉSE

Ha még nem tettük, mihamarabb téliesítsük vízóráinkat! – figyelmeztet a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A tartós fagy károkat okozhat a fűtetlen pincékben lévő vízórákban, sőt, a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Ezek védelme a felhasználók feladata, de a tönkrement mérők cseréje és az esetlegesen elfolyt víz költsége is őket terheli. Százezer forintra is növelhetik a számlát az elfagyott vízórák.
Idén a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. szakemberei a leolvasások és az ellenőrzések során közel kétszáz fagyott mérőt találtak a vállalat szolgáltatási területén. A legtöbb esetben azonban maguk a felhasználók fedezik fel a bajt.

A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos.
Ha hiányzik a fedlap, azt mindenképpen pótolni kell, sőt a nagy hidegben tanácsos külön szigetelésről is gondoskodni. A vízórát le lehet takarni szalmával teli zsákkal, hungarocellel, pléddel vagy akár kartonpapírral is. A vízmérő téliesítésénél azonban figyelni kell arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, vagyis a mérő leolvasható maradjon.

A TRV Zrt. szakemberei ugyanakkor azt javasolják, az óvintézkedések mellett is ellenőrizzék rendszeresen, hogy nincs-e víz az aknában,
hiszen egy esetleges csőtörés, elfagyás esetén a hónapok alatt elfolyt víz költsége akár százezer forintra is rúghat.
Az elfagyást könnyű észrevenni. Ha egy hideg éjszaka után reggel megnyitjuk a csapot, és abból nem folyik víz, gyanakodni kell a bajra.
Ha lakatlan ingatlanban történik mindez, akkor sok esetben a TRV Zrt. számítógépei jelzik a vízműtelepeken, hogy a megszokottakhoz képest megemelkedett a vízfogyasztás a településrészen. Több elfagyott mérő esetében azonban csak az enyhülést követően jelentkezik a vízszivárgás, akkor, amikor kienged az elfagyott mérő vagy szakasz. A vízmérőaknákat és az abban található vízmérőket fagyást követően is érdemes a fogyasztónak ellenőrizni, hogy a kár minél kisebb mértékű legyen, és a hibaelhárítást is minél hamarabb el lehessen végezni, hogy a társaság szakemberei az elmúlt év során tíz esetben cseréltek, illetve javítottak fagyott mérőt Szolnokon. Leggyakrabban lakatlan ingatlanoknál, vagyis üdülőknél, hétvégi házaknál, garázsoknál történik elfagyás az időszakos vízhasználat miatt.

Vízhiány is keletkezhet egy elfagyott vezeték miatt, hiszen annak belsejében jégdugó keletkezik. A legfontosabb azonban, hogy az elfagyott vízmérő, valamint vezeték közegészségügyi és járványügyi szempontból a víziközmű hálózatra nézve fertőzésveszélyt teremt. Hogy megelőzzük a bajt, az ivóvízvezetékeket fagyhatár alá kell fektetni szabvány szerint, megfelelő vastagságú takarást alkalmazva minden oldalról.
Minél mélyebben van ugyanis elhelyezve a vezeték, annál kevesebb környezeti hatás éri.

A fagycsapok elzárása, téliesítése is fontos a vezetékek védelmében. A megfelelő hőfokot szigeteléssel biztosíthatjuk, valamint a bekötési vízmérőt követően elzáró-, valamint leürítő szerelvényt és visszacsapó szelepet kell beépíteni. A fagynak kitett, szabadban, falon lévő vízvezetékek szigetelése is fontos, és téli időszakban használaton kívül célszerű leüríteni azokat – részletezte a műszaki igazgató, aki arról is beszélt, hogy elfagyás esetén az elfolyt vízmennyiség mértékétől is függ a felhasználót terhelő költség. Kis méretű vízmérő esetén a javítás, csere költsége bruttó 33 ezertől 56 ezer forintig terjed.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek