NAPELEM PARK ÉPÜL KUNMADARASON

Napelemparkot és naperőművet épít az MVM Csoport Kunmadarason. Az egykori repülőtéren - az MVM Zöld Generáció Kft. beruházásában - 2x28,7 MW teljesítményű naperőmű épül. A tervezett befejezés 2023. május.

A községházán tartott projektnyitón Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projektigazgatója és Balogh Marianna polgármester szólt a beruházásokról.

- Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, hiszen közel 30 éve kihasználatlanul áll az önkormányzati tulajdonunkban lévő repülőtér. Sok tárgyalást folytattunk már arról, hogy napelempark, naperőmű létesüljön a területen. Hosszú előkészítő munka után kötöttünk meg a bérleti szerződést az MVM Zöld Generáció Kft-vel. Közel 100 hektárt érint a hosszú távú bérleti szerződés, amiből a bérleti díj mellett iparűzési adó bevétele is lesz a településnek, amiből tudjuk majd ezt szép és nagy hagyományokkal rendelkező települést fejleszteni - fogalmazott a polgármester.

- A repülőtér közvetlen közelében kezdtük meg 2019-ben az erőmű, napelempark előkészítését, engedélyeztetését az önkormányzattal. Miután ez megtörtént, kiválasztottuk a kivitelezőt, amelyhez pályázati forrást is nyertünk el. A tervek szerint 2023 második negyedévére megkezdheti az erőmű a kereskedelmi üzemét, azaz a hálózatra kitermelheti a villamos energiát. A közcélú hálózat Karcag külterületén található majd, oda létesül egy alállomás, ahová betáplálásra kerül majd az itt megtermelt energia.

A naperőmű éves megtermelt villamos energia mennyisége a becslések szerint több mint 13 ezer háztartás számára fedezi a villamos energiát, s így évente 32 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása - sorolta Bilinszky Péter, aki szólt arról is, hogy a kft. jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarországon. A kunmadarasi beruházás is része a most indult fejlesztésüknek, amely 33 új napelemparkot épít pályázati forrásból.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.