Print this page

TŰZIFA VÁSÁRLÁS CSAK BIZTONSÁGOSAN!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a biztonságos tűzifa vásárlással kapcsolatban hívja fel a figyelmet.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a biztonságos tűzifa vásárlással kapcsolatban hívja fel a figyelmet.


Elkezdődött a fűtési szezon, de a korábbi évekhez képest már nem csak a tűzifát keresik a vásárlók, hanem megnövekedett a kereslet a fa- és papírbrikett iránt is. A mai online világban egyre több a hirdetőfelületeken meghirdetett tüzelő. A hatóságok a portálok üzemeltetőivel összedolgozva próbálják a csalásokat már a hirdetés feladása előtt kiszűrni, de mindig akad egy-egy jogszerűtlen, csaló hirdetés.

A korábbi évekhez képest a házaló kereskedők tevékenysége manapság már ritkább, azonban kisebb településeken, vidéki városokban még előfordulhat, hogy illegális fakitermelésekből, falopásokból származó házalók kínálnak olcsó tüzelőt a gyanútlan, elsősorban az idős, vagy az egyedül élő embereknek. A csalók különböző kedvezményeket ígérve próbálják becsapni a vevőket, de az is előfordulhat, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy maguk a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifa vásárlás előtt.

Annak érdekében, hogy ne váljon senki csalók áldozatává, fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Vásárlás előtt javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb Tüzép telepeken!

Lehetőség szerint a régi megszokott, illetve ellenőrzött helyről, telepről vásárolja meg a téli tüzelőjét!

Tűzifát csak szállítójeggyel, számlával vegyen át!

Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!

Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége! A fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen!

Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni, hiszen ősszel és télen a faanyag már lassan szárad a szabadtérben.

Ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Fizetésre csak a fa lerakása után kerüljön sor!

Ha házaló faárustól vásárol, mindenképpen írja fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget ismerőstől, szomszédtól!

Az árust az udvaron ne hagyja felügyelet nélkül és a házba ne engedje be!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon!