Print this page

TUBARÓZSA ILLATOZIK A KARCAGI KERTBEN

By szeptember 21, 2022 352 0

Ézsiás Antal agrármérnök kertjében a héten kezdett virágozni a tubarózsa ültetvény.

A tubarózsát az indiánok a csoki ízesítésére használták, ma illóolaja parfümök alapanyaga. Hozzánk a 16. században került.

A tanár úr Erdélyből kapta kollégájától évekkel ezelőtt az első virághagymákat.

A tubarózsák illatát a képernyőn át nem lehet érezni, de a kertben parfüm-illatfelhő van az ültetvény körül.
- Rengeteg munka volt, ennyi munka után még többet reméltem, de az vigasztal, hogy a tavalyi évben megközelítőleg sem volt ilyen, sokkal később virágzott és nem volt ilyen erőteljes - mondta a tanár úr, aki szerint egyetlen gond az, hogy a virágzás ugyan beindult, de nem tökéletesen nyílik a virág.


- Ennek millió oka lehet, vízhiány is lehet, de most mindenre ráfogható, hogy nem nyílik ki a virág végig, tehát megkezdi a nyílást, mint amint most is látszik, és gyakorlatilag egy 50-60 százalékos állapot után nem nyílik tovább - amit lehet, hogy a forróság vagy a hirtelen jött hideg okoz, a szakember is tanácstalan ebben.


- Most kezdődött egy másfél hete, az első virágokat, amikor leszedtem bevittem a vázába, az eleve nem nyílik annyira, de ami kint maradt, most is lehet látni, hogy nem nyílik tovább. Tehát vártam, vártam. Sajnos az a gond, hogy majdnem mind egyszerre van olyan állapotban, hogy piacképes lenne, de hát most nem sikerült olyan jól, de még mindig jobb, mint a többi - mondja Ézsiás Antal, aki jó tízen sok éve foglalkozik a tubarózsával, amit nem volt könnyű meghonosítania a karcagi földön.


- Nem tudom, az őshazájában, Dél-Amerikában milyenek a talajviszonyok, illetve ahonnan származik, Erdélyből, ott valószínűleg nem ennyire kötöttek a talajok. Egyetlen probléma az, hogy ez nagyon erős agyagtartalmú talaj, mint ami itt is van, ez ugyan nagyon jó víztartó, de az a baj, hogy nem is engedi a vizet. Tehát itt a locsolás, amit szoktunk, hogy kiskannával meglocsolgatom, az nem jelent semmit. A felszínre öntött víz három-négy centi réteg után lezárja a talajt, és a gyökér nem kap vizet. Ezt nagyon nehéz tudomásul venni, hiába nedvesnek látszik a teteje, lezárja a gyökeret és a mélyebb rétegekben egyszerűen szenved a vízhiánytól.


- Ha elnyílnak a virágok, aztán még van teendő jócskán.


- Maga a gumórész, a jövő évi szaporítóanyag lesz. Utána amikor a levele is úgy tűnik, hogy talán már nem fejleszt tovább, szeptember végén felszedem, megszárítom, a földet, talajt leszedem róla, még tovább szellőztetem és elteszem telelni. Még a télen is van vele gond, mert meg kell nézni, hogy mi van vele. Azt se szereti, ha nagyon-nagyon száraz a körülmény, tehát úgynevezett kazánházak, azok nem kedvezők, mert nagyon kiszárad, a másik meg az, amikor nincs megfelelő szellőzés, akkor bepenészedik, úgyhogy a gondozása egész éves munka - mondja a szakember.