Print this page

A szlovák államfő kiírja az előrehozott választásokról szóló népszavazást

By szeptember 13, 2022 324 0

 

Kiírja Zuzana Caputová szlovák államfő azt a népszavazást, amelynek kezdeményezői mintegy 400 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztése, illetve az alkotmány népszavazásokról szóló részének módosítása céljával - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az államfő közlésére hivatkozva hétfőn.

Továbbra is kérdéses, hogy a népszavazáson egy vagy két kérdésre lehet majd válaszolni, mivel az államfő jelezte: a kormány azonnali menesztését célzó kérdést megvizsgáltatja az alkotmánybírósággal, mivel véleménye szerint az nincs összhangban az alaptörvénnyel.

Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, és több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

A szlovák jogszabályok szerint egy népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség. A népszavazást az államfő írja ki az aláírások benyújtását követő legfeljebb 30 napon belül. A referendum indítványozói augusztus végén adták le az államfői irodának a 406 ezer aláírást tartalmazó petíciós íveiket, ezek közül 381 ezer aláírás bizonyult érvényesnek.

A referendum - amelynek időpontja még nem ismert - egy vagy két kérdést tartalmaz majd. Az egyik - amely már biztosan szerepel a referendumban - arról szól, hogy módosítsák-e az alkotmányt úgy, hogy a törvényhozás hivatali időszaka nemcsak a parlament döntése, hanem egy népszavazás eredménye alapján is lerövidíthető legyen. A referendum második kérdése - amennyiben az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek minősíti - az lesz, hogy lemondjon-e az Eduard Heger vezette kormány azonnali hatállyal.

Az már az államfő hétfői bejelentése alapján bizonyosnak tűnik, hogy a referendum kezdeményezőinek elképzelése ellenére a népszavazásra nem október 29-én - az idén először azonos időpontban tartandó helyhatósági és megyei választásokkal együtt - kerül majd sor. Erről Zuzana Caputová hétfőn azt mondta: "Függetlenül attól, hogy a referendum egyik kérdését megvizsgálják-e vagy sem, nem volt lehetőség ennek az időpontnak a kijelölésére".

Október 29-ét azért szerették volna elérni a petíció kezdeményezői, mivel jelentősen növelte volna annak esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vehessen részt, s így az érvényes legyen. Szlovákia történetében eddig 8 alkalommal került sor népszavazásra, de ezek közül - a megkövetelt 50 százaléknál alacsonyabb részvétel miatt - csak egy lett érvényes, amelyet 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartottak, s amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

A mostani népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy - ugyancsak az Irány által kezdeményezett - petíciós akcióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban végül nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a referendum kérdéseit.

Fotó: Slovakia-Travel