DRÁGA A BARACK

DRÁGA A BARACK

 

Drága lesz idén a lekvár, ennek jártunk utána hogy miért.

A sárgabarack jó ideje nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, idén is elég rendesen elszabadult az ára ennek a kedvelt lekváralapanyagnak.

A szakértők jelentése szerint 2022-ben nincs hiány belőle, a tavaszi fagyok nem tizedelték meg a termést, mint tavaly, de ezúttal az aszály okozott súlyos károkat az ültetvényekben. A jó hír az, hogy a fogyasztói piacok mellett most is vannak szedd magad vagy szedd és vedd magad akciók országszerte, ahol a bolti ár töredékéért juthatunk hozzá ehhez a finom és egészséges gyümölcshöz.

Az EU belső piacán a legnagyobb frisskajszi-exportőr Spanyolország, a legnagyobb frisskajszi-importőr pedig Németország. Az unió frisskajszi-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A kiszállított mennyiség 21 ezer tonnára (–19 százalék) változott 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest, a legnagyobb célpiac Svájc (7,9 ezer tonna) és Ukrajna (2,1 ezer tonna) volt.
Jó helyre tennéd a pénzed? Csatlakozz te is a tudatos vásárlók közösségéhez! (x)

A közösség harmadik országokból történő kajszibehozatala nem számottevő, 13,9 ezer tonna volt 2020-ban: Törökországból a kétszeres mennyiség, 10,4 ezer tonna, Szerbiából 60 százalékkal kevesebb, 1,8 ezer tonna kajszi érkezett.

A KSH adatai szerint Magyarországon a kajszi termése 14–25 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben. A kajszi kivitele 80 százalékkal 575 tonnára esett 2020-ban. A legnagyobb célpiac Ausztria volt, ahova 215 tonna kajszit szállítottak. A friss kajszi importja (döntően Spanyolországból és Németországból) 11 százalékkal 1,3 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest.

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségekre is jellemző – 25–50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14