HÁROM ÉVE FŐZNEK A KUKTÁK

HÁROM ÉVE FŐZNEK A KUKTÁK

HÁROM ÉVE FŐZNEK A KUKTÁK

A főzés közben megszerette az egészséges ételeket a Karcagi Általános Iskola Kováts Mihály Tagintézményének Kukták csapata.

A Kukták harmadik éve havonta főznek a Lovagi udvarban Szatmári János mesterséf és Dedinszky László szakkörvezetővel.

Három éve kezdték a főzést Szatmári Jánossal, bár csak ebben a tanévben tudtak a covid enyhülésével minden hónapban itt lenni. A gyerekek nagyon élvezték, a legérdekesebb az volt benne, hogy olyan ételeket ettek meg, amire elsőre azt mondták, hogy fúj.

Dedinszky László szakkörvezető maga is jól főz és szeret is a konyhában sürgölődni, ezért vállalta a főzőszakkör vezetését.

A nyolc diákból hárman szakácsnak készülnek, úgyhogy ez egy igazi pályaorientációs szakkör volt.

Péter Bence már otthon is rendszeresen főz, több alkalommal lepte meg főztjével - pörköltek, kenyér - tanárát is az iskolában.
A szakkörvezető ősszel nyugdíjba megy, de már van jelentkező kollégái közül, így szeptembertől új csapattal folytatódik a szakkör.

Péter Bence ősztől a Varró István Szakközépiskolában fog szakácsként tanulni.
A Szatmári Jánostól tanultak alapján tortákkal kezdte, de kedvence a grillezés. Nyáron lángost és kenyeret is süt majd az itteni receptek alapján.
Szatmári János mesterséf több mint tíz éve vesz részt a közétkeztetésben, ahol azt tapasztalta a diákok közül sokan nem ismerik a zöldségeket, főzelékeket mert otthon nem esznek ilyet.
Egy minisztériumi felkérésre "A kunság fővárosában próbafőzések " címmel jött a szakkör ötlete, amelyet a Kováts-os gyerekkel valósít meg. A foglalkozáson az elmélet után jön a főzés, ahol közösen készítik el az egészséges menüt.
Az eleinte fúj - én nem szeretem reakció, mára megváltozott, a Kukták minden zöldséget megkóstolnak.
Nyolcadik végére háromfogásos menüt is el tudnak önállóan készíteni, bár még vannak megosztó ételek, főzelékek, de a séf szerint egyre több alapanyag - brokkoli, cékla - ízlik már a diákoknak.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek